14 december 2019

Oude gaswolk bevat wellicht de ‘vingerafdruk’ van de allereerste sterren

Simulatie van de invloed van Populatie III sterren op een gaswolk.

Simulatie van de invloed van Populatie III sterren op een gaswolk.

Astronomen hebben een oeroude gaswolk ontdekt die de vingerafdrukken zou kunnen bevatten van de allereerste sterren in het universum. De gaswolk bevat nauwelijks zware elementen (zoals koolstof, zuurstof en ijzer) – zo’n duizend keer minder dan de zon, om precies te zijn. De gaswolk bevindt zich op miljarden lichtjaren afstand en wordt waargenomen zoals het er 1,8 miljard jaar na de oerknal uitzag.

De allereerste sterren, de zogenaamde Populatie III, bestonden helemaal uit waterstof en helium en waren behoorlijk anders dan huidige sterren (ze konden bijvoorbeeld veel massiever worden). Nadat deze allemaal ontploft zijn als krachtige supernova, werden de omringende gaswolken “ingezaaid” met zware elementen die in het inwendige van die Populatie III sterren ontstaan zijn. Het bestuderen van die gaswolken bevat dus informatie over leven

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.