14 juni 2024

De kern van de Melkweg bevat mogelijk nog een tweede zwaar zwart gat

Impressie van wegvliegende gaswolken rondom een middelzwaar zwart gat (Credit: Tomoharu Oka (Keio University).

Japanse sterrenkundigen hebben met behulp van waarnemingen verricht met de Nobeyama 45-m radiotelescoop in Japan en de ASTE Telescoop in Chili aanwijzingen gevonden dat zich in het centrum van de Melkweg nog een tweede zwaar zwart gat bevindt. Naast het reeds bekende superzware zwarte gat, het ruim 4 miljoen zonsmassa’s zware zwarte gat genaamd Sagittarius A* (afgekort Sgr A), zou er nog een zwart gat zijn dat zo’n 100.000 zonsmassa’s zwaar is, zo’n 200 lichtjaar ervan verwijderd. Als het echt een zwart gat is dan is dit er eentje in de categorie middelzwaar, waarvan een vergelijkbaar exemplaar in het centrum van het actieve sterrenstelsel M82 de eerste was die ontdekt is. De Japanners bestudeerden met de twee instrumenten de gaswolk genaamd CO-O.40-0.22 – heerlijke naam om te onthouden – die zich vlakbij Sgr A ophoudt en ze ontdekten dat het gas in de wolk zo snel beweegt dat de eigen zwaartekracht van de wolk te gering is om het gas bij elkaar te houden. Ook beweegt CO-O.40-0.22 zich als geheel erg snel. De snelheid kon bepaald worden door naar het emissiespectrum van 18 soorten moleculen in de gaswolk te kijken.

De gaswolk bij Sgr A*, in afbeelding b uitvergroot. Plaatje c laat de snelheidsdispersie zien, de verdeling van de snelheden in de wolk t.o.v. ons (negatief: naar ons toe, positief; van ons af). (Credit: Tomoharu Oka (Keio University)/NAOJ.

Een object van 100.000 zonsmassa’s in het centrum van de wolk binenn een straal van 0,3 lichtjaar zou de verklaring voor het gedrag van CO-O.40-0.22 kunnen zijn, zo laten computersimulaties zien. Andere verklaringen dan een zwart gat met deze massa zijn er niet, zo schrijven de Japanse sterrenkundigen in dit artikel, dat op 1 januari 2016 gepubliceerd werd in Astrophysical Journal Letters. Het zou kunnen zijn dat er meer middelzware zwarte gaten rondom Sgr A* zijn, want er zijn meer gaswolken in de buurt met vergelijkbare eigenschappen. Het zwarte gat in CO-O.40-0.22 zou een overblijfsel kunnen zijn van een klein sterrenstelsel dat lang geleden door onze Melkweg is opgeslokt. Uiteindelijk zou het kunnen botsen en samengaan met Sgr A*. Bron: NAO.

Share

Comments

  1. Klinkt bekend, weet het precies aan te wijzen, allebei de zwarte gaten. Zowel in ons oude huis aan de Sagittastraat maar ook hier aan het Charloisse Hoofd,verdween en verdwijnt echt van alles. Dus nu is het bekend. Bedankt
    Ik kan nu dus stoppen met zoeken, ik weet nu waar het gebleven is, In de Zwarte Gaten.

  2. M31 had er toch ook al 2?

Speak Your Mind

*