17 april 2024

Astronomische lijsten en vergelijkingen

Zoals ik gisteren schreef was ik vrijdagavond samen met collega Astroblogger Jan Brandt bij Eurostar, de sterrenvereniging in het lichtovergoten Rotterdam, waar Jan over z’n favoriete telescopenbouw praatte en ik de aanwezige leden op de astronomische pijnbank legde met een Astroquiz. In de zijlijn van die avond kwam ik aan de praat met Jelle Gouw, een jonge geïnteresseerde in de sterrenkunde, die samen met zijn vader de bijeenkomst bezocht. Hij vertelde mij over zijn YouTube kanaal, dat vol staat met door hem zelf gemaakte video’s over sterrenkunde. Op YouTube heet Jelle ASTRON en zijn kanalen bevatten vooral video’s over astronomische vergelijkingen en lijsten. Ik heb niet alle 40 video’s bekeken, maar de paar die ik zag waren goed verzorgd, informatief en leuk om naar te kijken. Als voorbeeld plaats ik hier een video van Jelle over afmetingen in het heelal, van het allerkleinste tot het allergrootste – een onderwerp waar we eerder ook al aandacht aan hebben besteed. Jelle, succes verder met je video’s en wellicht tot een volgende keer!

Share

Comments

 1. cool leuk dat u ook mijn videos interessant vind, ik ben nu zelf ook lid van de blog en zal proberen een beetje bij te blijven 🙂
  en bedankt voor de Blog

 2. Graag gedaan hoor. En hou ons op de hoogte van nieuwe video’s, dan kunnen we er hier aandacht aan besteden. 🙂

 3. Robert Heijd zegt
  • Bedankt voor de link Robert. Maar eh… dat zijn video’s van Phil Plait over allerlei onderwerpen, maar ze gaan toch niet over astronomische vergelijkingen en lijsten?

   • Robert Heijd zegt

    Nop, maar dat zou ik ook niet durven beweren 🙂 Dacht misschien ontdekken mensen deze gave video’s, ik ben er dol op en ken ze pas kort. Mijn favoriete is nr 32 over neutronensterren, met zulk dicht materiaal dat de at0men geen afstand meer tot elkaar hebben en één theelepel ‘neutronenster’ meer weegt dan 1 miljard ton. Veel kijkplezier gewenst aan iedereen.

Speak Your Mind

*