Site pictogram Astroblogs

Sterrenkundigen vinden bewijs voor het bestaan van een negende planeet!

Een impressie van Planeet Negen. (Credit: Caltech/R. Hurt (IPAC)

Twee sterrenkundigen van Caltech in Californië in de VS hebben bewijs gevonden voor het bestaan van een negende planeet in ons zonnestelsel! Op basis van de banen van zes KBO’s (Kuiperbelt objects) – ijskoude rotsachtige objecten in de Kuipergordel aan de rand van ons zonnestelsel – hebben ze berekend dat er een planeet van ongeveer tien aardmassa’s moet zijn, dat ongeveer twintig keer verder weg staat dan de huidige verste planeet van ons zonnestelsel, dat is Neptunus, welke gemiddeld 4,5 miljard km van de zon staat. De onderzoekers Konstantin Batygin en Mike Brown noemen hun planeet heel toepasselijk ‘Planeet Negen’ en deze doet er volgens hun berekeningen tussen de 10.000 en 20.000 jaar over om één keer om de zon te draaien. Hieronder een afbeelding met de baan van Planeet Negen om de zon en enkele banen van bekende KBO’s, die gebruikt zijn om de baan van Planeet Negen te berekenen.

De baan van planeet Negen en enkele bekende KBO’s. Caltech/R. Hurt (IPAC)

Tot augustus 2006 had het zonnestelsel nog negen planeten, maar in die maand bepaalde de Internationale Astronomische Unie (IAU) in Praag dat Pluto niet voldoet aan de toen goedgekeurde definitie van een planeet en dat deze voortaan door het leven moest gaan als dwergplaneet. Het waren de waarnemingen aan de vele grote KBO’s, zoals gedaan door Mike Brown – beter bekend als de Pluto-Killer, zoals ‘ie zichzelf op Twitter noemt – die toen in 2006 duidelijk maakten dat er vele objecten zoals Pluto waren en dat niet meer vol te houden was dat dit allemaal planeten zijn. Batygin en Brown wijzen er op dat Planeet Negen, die nog niet echt waargenomen is, een echte planeet is en dat z’n massa daar geen verwarring over geeft: Planeet Negen heeft maar liefst 5000 keer de massa van Pluto! Best grappig als je er over nadenkt: Mike Brown, degene die de Verenigde Staten z’n enige door een Amerikaan ontdekte planeet afnam – Pluto werd in 1930 ontdekt door Clyde Tombaugh – heeft nu weer bewijs voor een nieuwe planeet gevonden! Eh… Brown is Amerikaan, zoals z’n naam je al doet vermoeden. Konstantin Batygin is inmiddels ook Amerikaan, hij migreerde op 13 jarige leeftijd met z’n ouders van Rusland naar de VS.

Bij hun berekeningen maakten Batygin en Brown gebruik van het werk van een voormalige student van Brown, Chad Trujillo, die in 2014 met z’n collega Scott Shepherd aan de hand van 13 ver verwijderde KBO’s had berekend dat er een dwergplaneet moest zijn, die de banen van deze 13 KBO’s beïnvloedde. Daarop voortbordurend komen de Caltech-onderzoekers nu met een negen planeet, geen dwergplaneet maar een echte planeet. En hij voldoet pook aan de criteria van planeten, zoals onlangs opgesteld door de onderzoeker Jean-Luc Margot. Hieronder een video over Planeet Negen.

Het artikel van Batygin en Brown ‘Evidence for a Distant Giant Planet in the Solar System‘ met alle berekeningen op grond waarvan ze het bestaan van deze negende planeet als bewezen achten – beste wel een megagrote claim die ze hier neerleggen – is gepubliceerd in the Astronomical Journalhier gratis te lezen. Hieronder tenslotte nog een infografiek over Planeet Negen (dubbelklikken voor de megaversie). Zie je in ’t groen de baan van Neptunus, die er 165 jaar over doet om één keer om de zon te draaien?

Credit: Space.com

Source SPACE.com: All about our solar system, outer space and exploration.

Bron: Caltech + Space.com.

Mobiele versie afsluiten