6 december 2023

‘Aliens laten niks van zich horen omdat ze uitgestorven zijn’

em>Potentieel leefbare planeten zijn er genoeg. Maar is er ook leven? Credit: Planetary Habitability Laboratory (UPR Arecibo).

Volgens twee astrobiologen van de Australian National University is het leven op planeten doorgaans van korte duur. Organismen zouden bijna altijd in een vroeg stadium bezwijken aan het snelle opwarmen of afkoelen van hun planeet (Astrobiology, januari 2016).Het heelal wemelt waarschijnlijk van de rotsachtige werelden waar water en energiebronnen voorhanden zijn. Je zou dus, zoals de Italiaanse natuurkundige Enrico Fermi al in 1950 opmerkte, verwachten dat we regelmatig iets van geavanceerd buitenaards leven zouden merken. Dat dit niet zo is, wordt de Fermi-paradox genoemd.De beide astrobiologen stellen daar de ‘Gaiaanse Bottleneck’ tegenover. Volgens deze theorie zou leven in het prille begin zo kwetsbaar zijn, dat de kans groot is dat het al vroeg uitsterft.Dat komt doordat het klimaat op veel jonge planeten simpelweg te instabiel is. Om de temperatuur op zo’n planeet leefbaar te houden, zouden eenmaal gevormde organismen de productie van broeikasgassen zoals waterdamp en koolstofdioxide voortdurend moeten bijstellen.Het is nog maar de vraag hoe vaak dat lukt. Oorspronkelijk waren Venus en Mars waarschijnlijk net zo leefbaar als de aarde, maar binnen een miljard jaar was Venus veranderd in een broeikas en Mars in een vrieskist. Als er ooit al leven is geweest op deze planeten, was dat klaarblijkelijk niet in staat om het snel veranderende klimaat te stabiliseren. Voor zover we nu weten, is dat alleen op de aarde gelukt. Bron: Astronomie.nl.

Share

Comments

 1. Nee het is ons helemaal niet gelukt op aarde! We zitten toevallig in een leefbare periode, maar de mens bestaat relatief pas zo ontzettend kort. En uit mijn hoofd over 100 miljoen jaar is de aarde alweer net zo onleefbaar als Venus nu is, dus het is ons niet gelukt, en het gaat ons ook niet lukken in de toekomst. Sterker nog: we verergeren de situatie zelf nog wat extra door overbevolking, vervuiling, co2 opwarming en zaken als oorlog enzo. Misschien nog een komeetinslag hier of daar. Nee hoor, wij gaan het echt niet redden.

  • Enceladus zegt

   Waarom niet? Als we maar bereid zijn om onze wieg te verlaten en onszelf te verspreiden, dan kunnen we het echt wel redden. Deze eeuw wordt daarom tamelijk cruciaal. Enerzijds moeten we heel hard werken aan onze ruimtevaarttechnologie en anderzijds moeten we koste wat koste een nucleaire oorlog zien te voorkomen.

   Overleeft de mensheid deze eeuw, dan verbeteren onze kansen aanzienlijk.
   Overigens zie ik naast een nucleaire oorlog en de mogelijke inslag van een asteroïde nog een tamelijk grote dreiging: een pandemie. Dankzij het intensieve vliegverkeer kan die zich tegenwoordig veel sneller verspreiden dan pakweg 100 jaar geleden. Kortom: reden genoeg om onszelf zo snel mogelijk te verspreiden.

   groet,
   Gert (Enceladus)

  • Paul Bakker zegt

   ‘Ons’ als zijnde de mens loopt inderdaad maar ontzettend kort rond op Aarde. Maar het leven in het algemeen bestaat al zo’n 4 miljard jaar en zal zich niet uit laten roeien door een beetje klimaatverandering, oorlog, komeetinslagen, vervuiling, etc. De diversiteit is zo groot, vooral onder de bacteriën, dat het vooralsnog niet binnen het vermogen van de mensheid ligt om de Aarde te steraliseren. Evenmin natuurrampen.
   Ook de mensheid is trouwens niet makkelijk weg te vagen. Simpelweg door doordat de mens verspreid zit over de hele Aarde, tot in alle uithoeken, en over een groot aanpassingsvermogen beschikt. Decimatie door een pandemie, nucleaire oorlog, komeetinslag, enz kan zeker. Maar compleet van het toneel verdwijnen? Nee, ik ‘vrees’ dat de Aarde niet zo snel van ons af is.
   Aliens, ja, die zouden het misschien kunnen. Wellicht fijn dat ze hier niet zijn.

  • Enceladus zegt

   Kijk dit bedoel ik nou: http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2082303-zika-virus-mogelijk-niet-alleen-gevaarlijk-voor-baby-s.html

   Lees vooral even het kader aan de rechterkant. Het staat er zeer verhullend geschreven: “Waarschijnlijk is het virus vanuit Afrika en Azië overgewaaid tijdens het WK voetbal.” Alsof die muggen even de een oceaan overwaaien…
   Niet dus! Die zijn meegelift met vliegtuigen. Maar dat durven ze niet te schrijven bij de NOS!

   groet,
   Gert (Enceladus)

 2. Enceladus zegt

  Och, als ons zonnestelsel gemiddeld is en dus ook een handje vol rotsachtige werelden tamelijk normaal is, dan zullen er heus nog wel honderden, zo niet duizenden sterren zijn waarbij 1 op de 3 rotsachtige planeten zich op de goeie plek in de goldlock-zone bevindt.

  Ik vind dat men een beetje ongeduldig is. Pas sinds 1895 zijn we in staat radiogolven te gebruiken. Dat is pas 120 jaar. Stel dat er binnen een straal van 1.000 lichtjaar een rotsachtige planeet met een gunstig klimaat en met leven is. Dan moet er eerst nog eens intelligent leven zijn ontstaan en dan moet dat ook nog net zo ver of verder dan wij zijn. Hoe groot is die kans op de schaal van de leeftijd van het universum?

  Stel nou eens dat er wél binnen die afstand intelligent leven is. En laten ze daar nou ook nog eens toevallig nagenoeg gelijktijdig begonnen zijn met radiogolven te communiceren. Dan nog duurt het bijvoorbeeld 500 jaar (als ze op 500 lichtjaar afstand leven) voordat wij iets van hen zouden horen.

  Wat trouwens ook nog kan is dat ze voorlopen op ons en bijvoorbeeld in 1850 (onze jaartelling) al eens geluisterd hebben of er geen radioboodschappen uit onze richting kwamen. Misschien hebben ze daarna ons hoekje van de Melkweg als ‘voorlopig oninteressant’ aangemerkt en luisteren ze pas over 100 jaar weer eens.

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • De kans dat die anderen toevallig nagenoeg gelijktijdig begonnen zijn met radiogolven is compleet verwaarloosbaar, en dat is van belang voor het begrijpen van de fermi paradox. Het feit dat we niemand zien/horen betekend dat we ofwel alleen zijn of dat iets ervoor zorgt dat alle andere beschavingen ophouden op een detecteerbare manier te communiceren (bijv omdat ze snel uitsterven, of ophouden met radio te gebruiken).
   -Als- we een andere beschaving detecteren is het dus ook bijna gegarandeerd zo dat ze vele duizenden of miljoenen jaren op ons voorlopen in hun ontwikkeling.

  • Och, als ons zonnestelsel gemiddeld is en dus ook een handje vol rotsachtige werelden tamelijk normaal is, dan zullen er heus nog wel honderden, zo niet duizenden sterren zijn waarbij 1 op de 3 rotsachtige planeten zich op de goeie plek in de goldlock-zone bevindt.

   Tot nu toe is er geen bewijs gevonden dat een geavanceerd buitenaards leven dit wel is gelukt dus waarom zou het de mens wel lukken dan?
   Misschien is de fysieke grens die wel van de grens van het eigen sterrenstelsel (in ons geval het zonnestelsel)

 3. Ik denk niet dat intelligent buitenaards leven uitgestorven is. Wat de reden is dat we ze nog niet bewust zijn is wat anders dan iets te bedenken waardoor zij uitgestorven zijn.

  Toen de mens vroeger nog met een neusbijltje rondliep zocht hij ook vast naar iets, maar wist hij veel wat een calorie of vitamientje was.

  Net als Gert denk ik aan verspreiding van de mensheid op andere planeten of manen. Eerst op de maan als generale repetitie.

  Een paar jaar geleden zag ik op TV een documentaire (ben de naam kwijt) over hoe we kunnen overleven door genetische manipulatie ter voorbereiding op lange ruimtereizen. Het werd er qua uiterlijke kenmerken niet aantrekkelijker op.

 4. Uitgestorven zou betekenen dat buitenaards intelligent leven dus nooit in staat is geweest uit haar eigen zonnestelsel te ontsnappen.

 5. Leven op aarde heeft zo’n 5 mass extinctions overleefd. En een aantal grote klimaatveranderingen.
  Gedurende de korte tijd dat wij er zijn, hebben we behoorlijk wat radio signalen de ruimte ingestuurd. We gaan hier nog wel een tijdje mee door, voordat voor de aarde het doek valt.
  Een buitenaardse beschaving die net zover is gekomen als de aardse zal dat ook doen, of hebben gedaan.
  En we horen niets…

  Michel

  • Dat we daar nog wel een tijdje mee door gaan is nogal onzeker. We kunnen pas ca. 120 jaar radiogolven maken en zijn daarvan ongeveer 70 jaar ook al prima in staat om onszelf nucleair van de planeet te verwijderen. Dat is al een paar keer bijna gebeurd ook. Met een beetje moeite lukt het ons misschien nog wel om 100 jaar zonder grote oorlog te leven maar dat zou een prestatie zijn voor de mensheid. Zit niet echt in onze natuur en als straks de grondstoffen een beetje opraken dan ligt een flinke oorlog om de laatste restjes redelijk voor de hand. Anders is het klimaat er ook nog. 200 jaar is minder dan een fractie van een muggescheet. Als aliens dat ook overkomt dan is de kans dat twee beschavingen tegelijk in elkaars buurt zijn op het goede moment en dus met elkaar kunnen communiceren verwaarloosbaar.

   • Enceladus zegt

    Dus als je als technologische beschaving een beetje slim bent, dan ga je op zoek naar nieuwe grondstoffen. En waar vind je die? In eerste instantie in je eigen zonnestelsel. Een beetje cru gesteld: wie tegen ruimtevaart is, is voor zelfvernietiging.

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Misschien ook wel een aardig plot voor een sciencefiction verhaal: aliens zijn op zoek naar grondstoffen. Bij de aarde aangekomen ‘planten’ ze de mensen op de aarde die vervolgens ijverig aan het werk gaan om nuttige grondstoffen te winnen. Na een paar duizend jaar komen ze terug, roeien de mensheid uit en oogsten de door mensen gewonnen grondstoffen.

     • Enceladus zegt

      Dan zijn die aliens zeker opgehouden door een file op de intergalactische snelweg en daardoor nogal aan de late kant, want wij hebben de grondstoffen ondertussen zelf al voor een groot deel opgemaakt. 😉

      groet,
      Gert (Enceladus)

     • Denk het niet, de aarde heeft een niet te versmaden nikkel ijzer kern met waarschijnlijk nog een aantal exotische delfstoffen.

     • Enceladus zegt

      Probleem is dat wij met onze bepekte technologie niet veel dieper dan 10 km. kunnen boren…
      Tamelijk dom dan om zulke klunzige slaven in te zetten.

      groet,
      Gert (Enceladus)

     • Ja misschien komen ze de aarde wel rippen (betere technologie).

      Las laatst een verhaal (heel erg kort) over aliens die de aarde kwamen bezoeken voor werkslaven.
      Ze pikten bij toeval een dronkenlap op en analyseerde die, conclusie leeft op ethanol, slechte coordinatie, slechte concentratie, slecht te motiveren, aan te sturen, geen uithoudings vermogen, kortom niet geschikt.

      ik neem er nog een.

      groetjes

     • Leuk boek hierover is Gods Smidse van Greg Bear, is SF (geen F).

     • Zo’n soort verhaal is er al. Aliens kwamen naar de aarde voor grondstoffen, vooral goud, maar waren het zat om zelf te werken, dus maakte ze via genetische manipulatie de mens.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Zecharia_Sitchin#Ideas_and_works

     • Natuurlijk(ZUCHT), weer zo’n angstzaai verhaal over aliens. Buitenaardse intelligente wezens met een ruime voorsprong op ons, die al zo lang wisten te overleven, komen hier grondstoffen oogsten???

      Een logisch gevolg van zo’n civilisatie met een kosmische voorsprong is dat zij hoogstwaarschijnlijk niet agressief is. Geavanceerde technologie en een agressieve civilisatie overleeft niet lang.
      Zij zijn dat stadium waar de mens in zit al lang voorbij. Zie het maar als evolutie in de intelligentie waar wij nog lang niet zijn.

      Contact met buitenaardsen op dat niveau gaat voor ons niet werken. Daarom heeft het geen nut om signalen de ruimte in te sturen. Het is wel interessant voor ons om signalen op te vangen, maar meer niet. Als de mensheid zo ver is dat we door de evolutie wat “aardiger” zijn geworden, dan zouden we (eventueel) signalen de ruimte in kunnen sturen.
      Dat kan nog heeeel lang duren als je ziet hoe traag die agressie minder wordt. Maar er is wel wat verbetering vergeleken met heel vroeger.

      Ik denk dat sciencefictionboeken in de toekomst over ander soort onderwerpen gaan

     • grondstoffen halen op niet leefbare planeten, lijkt mij logischer als buitenaards inter-galaxies kunnen reizen.

      En denk ik ook dat de frequentie golven vanaf het uitgezonden planeet / ruimteschip na 500 lichtjaar mogelijk hier op een lager frequentie in ontvangst zou kunnen zijn en misschien zenden ze wel met laser, of zo wat ons nog niet is opgevallen, dus zoeken we mogelijk verkeerd.

      Een typisch menselijk iets, om te denken dat wij de beste manier hebben om te zenden / ontvangen… Dataoverdracht in een flits zou ook mogelijk kunnen zijn.

     • Edu, dat issue over grondstoffen is niet mijn ding. Buitenaards intelligent leven wat gaat kruidenieren op aarde was Wouters sciencefictionidee.

     • Daarmee wil ik aangeven Monique, dat onze Aarde totaal niet interessant is voor delfstoffen, en zeker niet op een vijandig planeet, als je onbekend wil blijven.

      Water is in de ruimte in overvloed… en zuurstof of ander levensbehoefte gassen kunnen ze zelf wel maken , dus ook voedsel.

     • Tot nu toe leert de geschiedenis (onze) dat intelligentie en beschaving twee verschillende dingen zijn.
      Naarmate we verder komen in in de jesus factor des te agresiever en dodelijker we worden, de drijfveer, ontwikkeling en het uitbaten van de menselijke intelligentie kun je afmeten aan de inventiviteit in het ontwikkelen van produkten waarmee we elkaar om zeep weten te helpen.
      Kijk om je heen, de wereld staat in de fik, en de basis … (resources).

      Een buitenaardse beschaving die ons kan bereiken, is misschien wel op drift (thuis de boel verklooit, zoals wij) op zoek naar resources en lebensraum, en als je dat voor elkaar hebt (aarde vinden en bereiken) dan zit je qua intelligentie in verhouding met de onze misschien wel als mens t.o.v van een herdershond, Misschien zien ze ons wel als een parasitair leven die de planeet aan het verkloten is en geexternineerd moeten worden, misschien zijn ze wel aan het wachten tot de klimatologische ecologische omstandigheden voor hun prettig aan het worden is.

      Just a thought, niet geheel zelf verzonnen, boeken zijn al aanwezig en niet alleen SF.

     • Jaap, die zullen er ook vast tussen zitten. Des te meer een reden om geen signaal uit te zenden.

     • Helemaal eens 🙂

   • Conclusie,, dus als we willen overleven,
    moeten we ons distantiëren van de natuur,
    want de natuur bestaat uit, eten en gegeten worden 🙂

    • Denk dat de enige manier waarop je dat voor elkaar krijgt is om je stoffelijke leven in te ruilen voor een soort electrisch/magnetisch equivalent.

 6. Er zijn heel wat variabelen die meespelen om mogelijke signalen van leven in ons eigen sterrenstelsel te vinden, afgezien van de kans of er ander intelligent en technologisch ontwikkeld leven zou zijn.
  En dan hebben we nog de vele miljarden andere sterrenstelsel op afstanden die nog veel groter zijn dan de afstanden in ons eigen sterrenstelsel.
  Al die miljarden andere sterrenstelsels op miljoenen of miljarden lichtjaren van ons vandaan die we nu waarnemen zijn allemaal waarnemeingen uit het verleden. Die kunnen best nu op dit moment intelligent leven bevatten, maar we zullen dat voorlopig nog lang niet waar kunnen nemen.
  Ik denk dat men moet stoppen met het trekken van conclusies op basis van de fermi paradox, die gebaseerd is op aannamen, maar gewoon een stukje logisch verstand moeten gebruiken dat in andere sterrenstelsel op dit moment best intelligent leven kan zijn. Als is het maar 1 planeet met intelligent leven per sterrenstelsel, hoef niet eens (zeer) technologisch ontwikkeld te zijn, maar het is er wel.

  En dat wij ze nog niet gezien hebben zegt nog niets of hun ons wel of niet gezien hebben 🙂 .

 7. op 2015-09-15
  Zullen wij leven vinden op andere planeten? … had ik al geplaatst

  mijn inzicht voor het vinden van leven in de ruimte, is te hoog ingeschat… maar het is er wel !!

  http://home.zonnet.nl/edhoeven/00theorie_ourplaceinspace.html

 8. Het beste bewijs voor intelligent leven buiten de aarde is dat we het niet kunnen vinden/zien.

  • Enceladus zegt

   Je bedoelt dat het voor hun intelligentie getuigt dat ze barbaren als ons links laten liggen? 😉

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Ja zoiets, een van de eerste signalen die we rechtstreeks de ruimte instuurde waren van begin tweede wereld oorlog, niet echt dingen waarmee je adverteert dat je een vredeslievend ras bent.
    Momenteel zenden we qua dat soort zaken steeds minder de ruimte in (gericht satteliet verkeer) maar die dingen die nog wel gaan maken het beeld waarschijnlijk niet beter.
    Het is ook de vraag hoelang een beschaving zich zo open en bloot weergeeft (kuiken in het nest).

    • Ik denk niet dat we daar wakker van hoeven te liggen. Zelfs als aliens, redelijk slimme, onze signalen opvangen, kunnen ze er hoogst waarschijnlijk niks van bakken. Wij gebruiken die signalen zo, dat je met de juiste uitzending en ontvanger beeld en geluid kan versturen. Zie het maar als een encryptie. Wat ze er wel uit zullen kunnen halen is dat het signaal geen natuurlijke bron heeft

     • Ja, het signaal verdunt ook (meen kwadratisch) en qua omvang momenteel een nietig vlekje op de universum kaart (tenzij, eh …) , encryptie geeft niet echt een garantie, zels niet binnen onze technologie maar als het niet natuurlijk is kan de bron worden vast gesteld, dagje uit.

     • Kijk, dat is nu de richting waar ik ook zo’n beetje in denk.
      Daar komt nog bij dat wij communicatie erg smalbandig versturen
      en dan ook nog in alle mogelijke modulatie vormen
      die dan negen van de tien keer ook nog eens versleuteld zijn.
      Als dit geheel dan breedbandig waarneemt, is het niet meer dan één “bal” ruis 🙂

 9. EDU, fijn dat je dat wilt aangeven, maar lees mijn eerdere reacties nou eens goed.
  Antwoord op Wouter:
  Natuurlijk(ZUCHT), weer zo’n angstzaai verhaal over aliens. Buitenaardse intelligente wezens met een ruime voorsprong op ons, die al zo lang wisten te overleven, komen hier grondstoffen oogsten???

  Daar bedoel ik mee dat zoiets helemaal niet interessant is (net zoals jij vindt) Een buitenaardse intelligente beschaving van die orde is niet afhankelijk van delfstoffen op aarde (dat kan een klein kind nog bedenken)

  Antwoord op Edu:
  Edu, dat issue over grondstoffen is niet mijn ding. Buitenaards intelligent leven wat gaat kruidenieren op aarde was Wouters sciencefictionidee.
  Daar bedoel ik nogmaals hetzelfde mee.

  Volgens mij begrijp je mijn ‘manier’ van uitleg niet. Dat kan ook aan mij liggen want uitleggen is een kunst op zich.

  • Ja of ik begreep het niet,,, wat ik waarschijnlijk had moeten doen was om mijn reacties te beantwoorden op Wouter.
   Ik heb gewoon direct op Beantwoorden gereageerd, in dit geval op jou Monique, maar dat was eigenlijk ook om mee te gaan met jou mening, naar Wouter toe…
   En ook ik ben geen held in goed Nederlands iets beschrijven en uitleggen, om het zo over te brengen, dat een ander het ook begrijpt

 10. Oke dit bericht is fake.. maar het geeft wel te denken over onze eigen planeet… sturen wij een zinloos bericht voor help de ruimte in? …. tegen die tijd dat er een gelukkige Alien dit bericht op hun technologisch ontvanger ons bericht zou kunnen ontvangen is de aarde al zoveel jaar ouder en veranderd. en Mocht het Space Travelers zijn dan zijn ze ook zoveel meer eeuwen later bij aankomst de Aarde… en zullen ze de mens van nu met huidige wetenschap en technologie niet aantreffen. dus lijkt het mij een goed plan om diverse manieren te gebruiken van history opslag en weergave … willen we nog iets over ons bestaan laten weten…. en dan misschien ook DNA informatie en opslag dat de mens en dier en natuur diversiteit dan weer een kans krijgt om zichzelf te recyclen … Maar ja.. in wat voor wereld is dat dan?

  NASA Received An SOS Call From Another Galaxy ?

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d