21 februari 2020

Hoe kan een pulsar plotseling verdwijnen?

rotating neutron star pulsar
Een ster is plotseling van het kosmische toneel verdwenen – althans, zo lijkt het. Het gaat om een zogenaamde pulsar, een snel roterende neutronenster, die deel uitmaakt van het binaire stersysteem J1906. Wetenschappers hebben de pulsar jarenlang bestudeerd, om te achterhalen rondom wat voor type ster hij zijn rondjes draait. Totdat de pulsar plotseling verdween.

Naarmate een pulsar ronddraait, zal deze aan zijn polen krachtige bundels van elektromagnetische stralen gaan uitzenden. Wetenschappers gebruiken radiotelescopen om het regelmatige geklik van die bundels te op te vangen.

Comments

  1. Ik begrijp het effect, maar hoe gebeurd dit precies, gezien zwaartekracht en het krommen van ruimtetijd door massa gebeurd, wat is er dan veranderd dat deze geodetische precessie veroorzaakt? Of is het de onderlinge afstand die veranderd is en daarmee een verandering in de kromming van de ruimtetijd heeft veroorzaakt en daarmee weer de stand van de pulsar?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: