28 mei 2024

Hoe kan een pulsar plotseling verdwijnen?

Credit: ESA.

Een ster is plotseling van het kosmische toneel verdwenen – althans, zo lijkt het. Het gaat om een zogenaamde pulsar, een snel roterende neutronenster, die deel uitmaakt van het binaire stersysteem J1906. Wetenschappers hebben de pulsar jarenlang bestudeerd, om te achterhalen rondom wat voor type ster hij zijn rondjes draait. Totdat de pulsar plotseling verdween.

Naarmate een pulsar ronddraait, zal deze aan zijn polen krachtige bundels van elektromagnetische stralen gaan uitzenden. Wetenschappers gebruiken radiotelescopen om het regelmatige geklik van die bundels te op te vangen. Plotseling was het gedaan met het geklik vanuit J1906. Waar is die pulsar dan in vredesnaam gebleven?Vermoedelijk heeft de massa van de begeleidende ster ervoor gezorgd dat de pulsar in een diepe “put” in het weefsel van de ruimtetijd terecht is gekomen – een proces dat geodetische precessie wordt genoemd, een direct gevolg van de wetten van Einstein. Als gevolg hiervan is de rotatie-as van de pulsar gewijzigd, waardoor de bundel niet meer op ons gericht staat.De pulsar is dus helemaal niet verdwenen – een put in de ruimtetijd heeft z’n bundels simpelweg een andere kant op gewezen.

Share

Comments

  1. Ik begrijp het effect, maar hoe gebeurd dit precies, gezien zwaartekracht en het krommen van ruimtetijd door massa gebeurd, wat is er dan veranderd dat deze geodetische precessie veroorzaakt? Of is het de onderlinge afstand die veranderd is en daarmee een verandering in de kromming van de ruimtetijd heeft veroorzaakt en daarmee weer de stand van de pulsar?

Speak Your Mind

*