29 maart 2024

Hete Jupiters zijn minder eenzaam dan gedacht

Een Hete Jupiter in een binair sterrenstelsel. Credit: ESO/L. Calçada/Nick Risinger

Astronomen hebben in het kader van het project Friends of Hot Jupiters gezocht naar stellaire begeleiders bij planetenstelsels met een Hete Jupiter – een gasreus op korte afstand tot de moederster. Dat komt doordat we slechts een handvol Hete Jupiters kennen in een binair stelsel, terwijl de meeste sterren toch echt een stellaire begeleider hebben. Betekent dit dat Hete Jupiters een kleinere kans hebben om in binaire stelsels te ontstaan?

Om dat te achterhalen, zijn onderzoekers naarstig op zoek gegaan naar stellaire begeleiders van stelsels met Hete Jupiters. Wat blijkt nou? In vijftig procent van de gevallen werd zo’n begeleider daadwerkelijk gevonden! Sterker nog: Hete Jupiters blijken zelfs een lichte voorkeur voor binaire stelsels te hebben. Dat betekent dat stellaire begeleiders wellicht een rol spelen bij het ontstaan van zo’n Hete Jupiter.

Een nieuw ontdekte stellaire begeleider bij een ster waarvan bekend is dat er een Hete Jupiter omheen draait. De geprojecteerde onderlinge afstand is zo’n 180 AU. Credit: Ngo et al. 2015

Overigens kunnen dergelijke planeten onmogelijk op hun huidige positie ontstaan zijn, vandaar dat ze van elders naar hun huidige positie gemigreerd zijn. Het mechanisme achter die migratie wordt slecht begrepen. Maar mede dankzij dit onderzoek is een algemeen beeld aan het ontstaan. Hete Jupiters die in excentrische omloopbaan onder een hoge inclinatie bewegen zijn wellicht als gevolg van begeleiders ontstaan. Hete Jupiters met ronde omloopbanen onder een lage inclinatie zijn wellicht het gevolg van lokale interacties met de planeetvormende schijf. Hoewel Hete Jupiters al sinds hun ontdekking de gemoederen bezighouden, lijken we ze eindelijk beginnen te begrijpen.

Bron: American Astronomical Society

Share

Speak Your Mind

*