Site pictogram Astroblogs

Ruimteschip voor Venus


Een wendbaar ruimteschip dat de atmosfeer op Venus gaat onderzoeken. Waarom Venus?
Venus is onze naaste buur aan de andere kant (tweede planeet vanaf de zon) Qua grootte, massa en zwaartekracht is Venus vergelijkbaar met de aarde. Venus heeft op een hoogte van 50 tot 70 kilometer boven de oppervlakte een atmosfeer met net zo’n temperatuur en druk als hier op aarde. Wetenschappers geloven dat het bestuderen van de omgeving op Venus belangrijk kan zijn voor een planetaire visie op onze aarde en de klimaatevolutie. Inzichten in de kenmerken van Venus zullen ook helpen om de duizenden nieuw gevonden exoplaneten beter te categoriseren als zijnde Aarde, Mars of Venus.

De unieke VAMP (Venus Atmospheric Maneuverable Platform), is een hypersonisch ruimtevaartuig, *’cabrioletachtige luchtrover met propeller’, dat wendbaar is en op zonne-energie door de atmosfeer van Venus gaat.
VAMP zal eerst door een satelliet/draagraket naar de plaats van bestemming vervoerd worden. Als zij veilig is aangekomen in de baan rond Venus, wordt de VAMP AV (Air Vehicle) ingezet. Als een dwarrelend blad zweeft zij naar beneden tot de juiste positie bereikt is, waarna de missie kan beginnen. Zij blijft in verbinding met de satelliet.

Gedurende de vlucht door de bovenste en middelste luchtlagen van Venus worden er wetenschappelijke data verzameld en via haar satellietmetgezel naar de aarde gestuurd.
VAMP AV zal voor een langere tijd in staat zijn om in een baan rond Venus te blijven (1 jaar) Doordat de handige ultralichte ballistische atmosferische ingang geen zwaar omhulsel heeft, wordt het mogelijk om de 50 kilo wegende instrumenten voor het wolkenonderzoek daarvoor te gebruiken.

Ruimteschip voor Venus  –  VAMP – Airship on Venus

Capaciteiten en ervaring

De deltavorm doet VAMP sterk lijken op de Northrop Grummans historische Flying Wing, B-2 Spirit en de X-47B onbemande luchtvaartuigen. Het concept is ontstaan doordat in de geschiedenis al veel geïnvesteerd is in vliegtuigen, autonome luchtvoertuigen, ruimtemissies en veel inzetbare en terugkerende systemen. Northrop Grumman werkt samen met L’Garde Inc, een expert in de ontwikkeling van capabele lichtgewicht inzetbare constructies voor toepassingen in de ruimtevaart.

Venus Atmospheric Maneuverable Platform (VAMP)
Ruimteschip voor Venus – VAMP – Airship on Venus

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten