22 juli 2024

De ruimtevaart-infrastructuur op aarde in kaart gebracht

ruimtevaart

Credits afbeelding: Olaf Frohn

Olaf Frohn – the armchair astronaut – staat bekend om het maken van prachtige overzichten van missies in het zonnestelsel, ik blog er met enige regelmaat over, zoals hier en daar. Maar daar laat Frohn ’t niet bij, want nu is hij met iets nieuws gekomen, een kaart waarop je alle ruimtevaart-infrastructuur op aarde vindt – lanceerbases, grondstations, vluchtleidingscentra, onderzoekscentra en landingsplaatsen. Bij enkele landingsplaatsen staat geen naam, die zijn van de Apollo missies in de Stille Oceaan en de Sovjet

Share

Comments

 1. Ik heb zojuist Frohn de suggestie gegeven om ook ESTEC in Noordwijk op z’n kaart te zetten. Frohn komt regelmatig met updates van z’n kaarten en ESTEC hoort er toch ook wel op te staan, zouden wij toch zeggen, nietwaar?

 2. Enceladus zegt

  Mooie kaart. Maar hoort Houston er niet op te staan? Zit daar geen vluchtleidingscentrum meer?

  groet,
  Gert (Enceladus)

 3. Luc Bulten zegt

  Mooie kaart Arie! Complimenten aan meneer Frohn en aan u voor het delen!

 4. Hi and thanks for the heads up. I’ve corrected and updated the map. It covers only the ground elements concerned with operational aspects of missions beyond Earth orbit. And, while certainly being a very important asset, ESTEC falls outside of that scope.
  As well as Houston, which is strictly for Human space flight, which for the time being doesn’t venture beyond LEO. That’s about to change pdq though, so check for updates. Also see my extended comments on my own blog post.

Speak Your Mind

*