17 juli 2024

Vandaag precies 45 jaar geleden: de lancering van de Apollo 14

Credit: NASA – publiek domein

Vandaag precies 45 jaar geleden – 31 januari 1971 – werd de Apollo 14 gelanceerd, de derde succesvolle maanmissie. Om 22:03:02 uur Nederlandse tijd vertrokken Alan Shepard (gezagvoerder), Edgar Mitchell (maanlanderpiloot) en Stu Roosa (commandomodulepiloot) met de Saturnus V vanaf lanceerplatform 39A op Kennedy Space Center in Florida voor hun missie naar de maan, de videobeelden van de lancering zie je hieronder, met commentaar van Walter Cronkite en voormalig astronaut Wally Schirra.

De missie volgende op de bijna-rampmissie van de Apollo 13 en dus was het de NASA er alles aan gelegen deze missie tot een succes te maken. Desondanks waren er de nodige technische problemen. Zo hadden de astronauten grote moeite om de maanlander te koppelen aan de commandomodule. De maanlander bevindt zich tijdens de lancering onder de commando/servicemodule in de Saturnus V-draagraket, en wordt aan de capsule gekoppeld nadat deze in de baan naar de maan is gebracht. Een ander probleem deed zich voor in de voorbereiding van de daadwerkelijke maanlanding. Een losgeraakt stukje soldeertin in de paniekschakelaar (abort switch) veroorzaakte een vals signaal waardoor de computer van de maanlander op het punt stond de landing af te breken. Gelukkig werd dit door het vluchtleidingscentrum opgemerkt voordat de daadwerkelijke landing werd ingezet. Door snel een aangepast computerprogramma te laden in de computer van de maanlander kon men dit probleem omzeilen. De maanlander Antares maakte een geslaagde landing op de vlakte Fra Mauro, waar vandaan ze niet alleen 43 kilo aan maansteenmonsters meenamen, maar waar Shepard ook nog een potje golf ging spelen met een meegesmokkelde golfclub – hieronder de groezelige beelden ervan.

Bron: Wikipedia.

Share

Comments

 1. Martin Schoenmaker zegt

  Voor de liefhebbers; Amy Shira Teitel (die van het Vintage Space youtube kanaal en het gelijknamige blog: http://www.popsci.com/blog-network/vintage-space) stuurt vandaag live tweets de wereld in (alsof de lancering vandaag plaatsvindt).

  Volg haar op: https://twitter.com/astVintageSpace

 2. Martin Schoenmaker zegt

  In de laatste blog van Amy Shira Teitel is trouwens in iets meer detail te lezen over de koppelingsproblemen waar Arie het over heeft.

  http://www.popsci.com/two-become-one-how-apollo-spacecraft-stuck-together

 3. Martin Schoenmaker zegt

  45 jaar geleden was er zojuist net weer contact geweest met de Astronauten die vanachter de maan tevoorschijn kwamen. Ze zitten in een baan rond de Maan! De Lunar Orbit Injection (LOI) burn heeft zo’n 3 uur daarvoor plaatsgevonden.

  Terwijl de Astronauten in hun ruimtevaartuig vanaf Aarde gezien achter de maan langs vlogen, crashte (zo was de bedoeling) de S-IVB rakettrap op de Maan.

  Erg leuk om die ‘live’ tweets te volgen. Zijn er nog andere Astroblog-lezers? https://twitter.com/astVintageSpace

Speak Your Mind

*