29 maart 2024

Ook uit Amerikaans onderzoek blijkt dat gammastraling uit kern Melkweg niet afkomstig is van donkere materie

Twee studies, die onafhankelijk van elkaar zijn uitgevoerd door wetenschappers uit de Verenigde Staten en Nederland, hebben beide uitgewezen dat het overschot van gammastraling uit het binnen-melkwegstelsel afkomstig moet zijn van iets ánders dan donkere materie. De twee groepen hebben gebruik gemaakt van twee verschillende technieken, namelijk non-Possionian noise en wavelet transformation, om WIMP’s als mogelijke bron uit te sluiten. Hoe die technieken precies in hun werk gaan en hoe het zit met een andere (non-WIMP) vorm van donkere materie als bron……dat zijn vragen waar ondergetekende je het antwoord op schuldig moet blijven. Credit: Christoph Weniger

Bijzondere flitsen van gammastraling die afkomstig zijn vanuit de galactische kern, worden niet veroorzaakt door donkere materie-deeltjes, zo blijkt uit onderzoek. Bij voorgaande studies is gesuggereerd dat gammastraling dat geproduceerd wordt in dichtbevolkte regio’s van de ruimte (zoals de galactische kern, waar het wemelt van de sterren, pulsars en zwarte gaten) wellicht afkomstig zou kunnen zijn van donkere materie-deeltjes die elkaar annihileren. Daar blijkt geen sprake van te zijn: het waargenomen signaal is nogal afwijkend ten opzichte van het signaal dat je zou verwachten als deeltjes van donkere materie met elkaar in botsing komen. Het gaat hierbij vooral om zogenaamde WIMP’sweakly interacting massive particles. Dit soort deeltjes vormen een belangrijke kandidaat voor donkere materie en zouden volgens de theorie gammastraling moeten produceren als ze met elkaar in botsing komen. Zo’n signaal zou vrij gelijkmatig verdeeld moeten zijn over de pixels van de Fermi Gamma-ray Telescope, die gebruikt is om het gammasignaal te detecteren. In plaats daarvan blijken de gammaflitsen tevoorschijn te komen in de vorm van geïsoleerde, heldere pixels. In dat geval is de bron van die straling dus geen wolk van donkere materie, maar iets compacters. Wat dan wél is niet bekend, maar de betrokken onderzoekers gokken dat snel roterende sterren die millisecondepulsars genoemd worden wellicht de boosdoeners zijn. Bron: Phys.org.

Share

Comments

  1. Het zou te mooi zijn dat energierijke fotonen die in het standaardmodel thuis horen een marker zouden kunnen zijn voor deeltjes die er (nog) niet in thuis horen. Ik dacht overigens dat de WIMP´s allang waren afgeschreven (0,0 detecties) en de focus nu ligt op de steriele Neutrino´s.

Speak Your Mind

*