22 juli 2024

Werken in dit laboratorium voelt als het meespelen in een science fiction film

Credit: SNOLAB

Bovenstaande foto zou je bijna het idee geven met het hoofdkwartier van een supervillain van doen te hebben. Gelukkig is dat niet het geval: hier worden geen duistere zaakjes besproken, maar pure natuurkunde bedreven – maar wel van het “duistere” soort. Hier wordt namelijk naar donkere materie gezocht! Dit adembenemende onderzoekslaboratorium bevindt zich diep onder de grond, in een verlaten nikkelmijn. Vanwege die locatie kan vrijwel geen straling binnentreden om de zeer gevoelige experimenten te verstoren. Men zoekt hier namelijk naar het heel zwakke signaal van neutrino’s en donkere materie. Op een diepte van 2 kilometer is dit zogenaamde SNOLAB de diepste clean room faciliteit ter wereld. Op deze locatie is zelfs de basis gelegd voor een heuse Nobelprijs: hier is namelijk ontdekt dat neutrino’s van smaak kunnen veranderen! Hoe dan ook, het laboratorium heeft oorspronkelijk dienst gedaan als tijdelijke neutrino-detector, maar heeft inmiddels een dikke upgrade gekregen. Het resultaat is een supergevoelige detector in een vrijwel stof- en stralingsvrije omgeving. Zal hier dan het eerste signaal van de illustere doch schimmige donkere materie worden opgevangen? De tijd zal het leren! Het zal overigens geen verbazing wekken dat deze faciliteit absoluut niet toegankelijk is voor pottekijkers. Gelukkig mocht een Canadese fotograaf naar binnen om foto’s te maken. Hieronder zie je er een aantal, de rest kun je bekijken in het bronartikel 🙂

Credit: SNOLAB

Credit: SNOLAB

Credit: SNOLAB

Share

Comments

  1. Een nikkelmijn! Je zal maar allergisch voor nikkel zijn Smiley
    (Ojee…dat rijmt weer)
    Is het wel fris om daar te werken in verband met giftige gassen o.i.d?

  2. Ik ga proberen mijn huishuur te betalen met donker geld. Lukt vast. Mijn huisbaas is een wetenschapper.

Speak Your Mind

*