28 maart 2024

De Sovjet-Unie had als eerste een satelliet om de aarde, mensen in de ruimte…

De Sovjet-Unie had als eerste een satelliet om de aarde, mensen in de ruimte, foto’s van de achterzijde van de maan, een lander op de maan en een satelliet om de maan.
Op 17 november 1970 landde het Russische Luna 17 ruimtevaartuig op de Maan en zette de eerste afstand bestuurbare Lunokhod 1 robot op de Maan.

Three hours after reaching the Moon aboard the latest unmanned Russian Moon probe, Luna 17, Lunokhod I (literally “moonwalker”) lumbered down one of two ramps extended by the mother ship and moved forward … thus taking the first giant step for robotkind on another celestial body.

2010

Een Russische maanrobot die verloren leek tussen het stof op de maan is na 40 jaar weer terug gevonden en stuurt verbazingwekkend genoeg een krachtige laserstraal terug naar de aarde. Eerder dat jaar waren de eerste beelden van de Lunokhod 1 en 2 gemaakt door de Lunar Reconnaissance Orbiter Camera (LROC). Er werden regelmatig laserpulsen naar de Lunokhod 2 rover gezonden, maar de laserpulsen van Lunokhod 1 waren zelfs vijf keer helderder. “We schenen met een laser naar de positie van de Lunokhod 1 en werden verrast door de krachtige reflectie” zegt Tom Murphy , professor in de natuurkunde aan de Universiteit van Californie in San Diego, die de leiding heeft over het wetenschappelijk team. “De Lunokhod 1 heeft na 40 jaar stilte nog een hoop te vertellen”

De Russische Lunokhod 1 was bijna vergeten door het hectische Apollo tijdperk. De robot was een van de grootste successen van het oude onbemande ruimtevaartprogramma inzake maanverkenning. Sinds het gebruik van de laser retro reflectors wordt de langzame verwijdering van de maan bijgehouden. Dit geeft wetenschappers meer inzicht in de processen. De metingen worden onder meer gebruikt om meer te weten te komen over de kern van de maan en een nauwkeurigere vaststelling van de maanbaan en over mogelijke afwijkingen van de zwaartekracht wet van Einstein.

De op afstand bestuurde robot (de Russische dame woog maar liefst 756 kilogram), legde ongeveer 11 kilometer af tijdens haar 11 maanden durende maantocht. Zij stuurde duizenden tv opnames en 206 hoge resolutie panoramafoto’s van de maan terug naar de aarde. Er werden 25 bodemmonsters genomen en geanalyseerd én de penetrometer (een apparaat dat de sterkte van materiaal test) werd ingezet op 500 verschillende locaties.

En toen waren ze de Lunokhod 1 kwijt

Totdat vorige maand (2010) NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter de robot opnieuw vond. Op 22 april stuurde Murphy en zijn team een laserpuls met de 3,5 meter grote telescoop vanaf Apache Point Observatory in New Mexico. Gericht op de locatie van de robot die de Lunar Reconnaissance Orbiter had doorgegeven. De reflector op de Lunokhod 1 weerkaatste het licht duidelijk zichtbaar terug naar Aarde. “We hebben tijdens de eerste test ongeveer 2000 fotonen van de Lunokhod 1 ontvangen. Na bijna 40 jaar stilte heeft de robot veel te vertellen,” zegt Murphy.

Bonus (voor de leuk) Soviets on the Moon (1965)

Over Pavel Vladimirovitsj Kloesjantsev, Russische cameraman, regisseur en schrijver:
Hij was ’s werelds eerste regisseur die begon met het combineren van het populairwetenschappelijk genre met sciencefiction, waarmee hij de weg plaveide voor de moderne sciencefictionfilms in de cinematografie. Hij was tevens een pionier op het gebied van special effects, veel van zijn effecten zijn later door andere regisseurs overgenomen.

Het maan programma
NASA Science News
Wikipedia
Pavel Vladimirovitsj Kloesjantsev

Share

Comments

  1. Die bonusfilm is geweldig 😉

  2. Russische ruimtevaart technologie altijd +1

    • Er ging ook veel mis in de Russische ruimtevaart. Ze namen veel risico’s met hun ruimtevaartexperimenten. Achteraf zou je haast kunnen afvragen hoe het toch allemaal mogelijk was. Als je de lijst zo bekijkt, ik ben het ruimtehondje Laika nog vergeten, dan waren ze bijna overal het eerste mee in de ruimtevaart (en de eerste Russische vrouw in de ruimte, Valentina Teresjkova)
      Behalve de eerste mens op de maan Smiley

      @bastro Ja toch (hihi)

      • En dan nog de ongelukken waar wij geen weet van hebben cq hadden
        en die linea recta de doofpot in gingen…
        http://www.historien.nl/kosmonauta/

        • En een aanvulling op het bovenstaande…
          http://www.skeptische-artikelen.nl/vermiste-kosmonauten
          het blijft een duister geheel.

          • @Mardi, ja het is toch wat. Het is niet alleen snikken bij de Challenger, maar er zijn vast meer Russische tranen gevloeid bij de families van omgekomen kosmonauten. Ieder die na een missie niet levend op aarde terug kwam werd ook niet in de boeken vermeld. Het zal je kind maar zijn.

            Ik heb onder het YouTube icoontje (Bron) nog een filmpje verstopt over de Lunokhod.

            Ik kan zo gauw de site niet terugvinden, maar het schijnt dat destijds een Russische kosmonaut per ongeluk in China terecht gekomen was. Een radio-zendamateur had dat kunnen volgen. Het liep niet goed af met de kosmonaut.

          • In de tweede link wordt inderdaad gerept over een gelande kosmonaut in China..,

            Er bestaan ook grote meningsverschillen over de zaak van Vladimir Ilyoeshin,
            die beweert vijf dagen vóór Gagarin gelanceerd te zijn,
            maar door een probleem gedwongen werd terug te keren en toen per ongeluk in China landde,
            waar hij een heel jaar gevangen werd gehouden.
            Sommige aanhangers van Ilyoeshin beweren zelfs dat Gagarin’s vlucht nooit heeft plaatsgevonden;
            in feite zou hij haastig afgevoerd zijn naar een nep-landingsgebied, in het reservetoestel van Ilyoeshin, zodat de Sovjet propagandamachine een gezond en lachend gezicht kon tonen,
            terwijl het eigenlijk om de heroïsche vlucht van Ilyoeshin ging.
            Volgens de laatste berichten leeft Ilyoeshin nog steeds in Moskou,
            en blijft hij ook nog steeds bij zijn verhaal.

      • Je legt me nou wel woorden in de mond hoor! Ik heb ook nooit beweerd dat Russische ruimtevaart technologie superieur is/was. Maar dat ik wel zeer onder de indruk ben (geweest) van de russische TECHNOLOGIE.

        Van jongs af aan ben ik (vooral op school) opgevoed met een westerse kijk op ruimtevaart en technologie. Er werd ook eigenlijk nooit echt iets verteld over Rusland en hun ruimtevaart programma. Behalve als er iets negatiefs over gezegd kon worden. (Zie al de reacties boven me! Doet dat beleid toch goed zn werk ;p )

        • Niet om het een of ander,, maar die Russische ruimtevaart technologie
          was helemaal niet zo superieur als je denkt.
          Die Russen hadden alleen meer BALLEN dan de Amerikanen 🙂
          Ze durfden gewoon meer met minder, om het zo maar een te zeggen.

          Een mooi voorbeeld is, dat de toegepaste elektronica grotendeels draaide op vacuümbuizen (radiolampen)
          terwijl de Amerikanen al volop gebruik maakten van halfgeleidertechnologie (transistor techniek)
          die minder gevoelig was voor temperatuurvariaties en straling
          waar vacuümbuizen al snel van “over de nek”gaan.

          Al met al heb ik, wat de begin tijd van de ruimtevaart betreft, toch groot respect voor de Russen,
          want ze flikten het toch maar eventjes, daar waren ballen voor nodig 🙂

  3. En nu kan je vanuit je tuinstoel met een crossband portofoon zo verbinding maken met zo´n cubes….
    http://websdr.pb0ahx.nl/

  4. @R.M Woorden in de mond leggen? Ik ben me van geen kwaad bewust hoor Smiley
    Betekenis: Wie een ander de woorden in de mond legt, verdraait een uitspraak van de opponent tot een andere uitspraak.
    Dat doe ik toch helemaal niet?
    Jouw citaat: “Russische ruimtevaart technologie altijd +1”
    Wat ik daaruit opmaak is dat jij de Russische technologie wel OK vindt (+1) Prima toch?

    Mijn reactie was meer een aanvulling. Of de Russische technologie nou zo goed was weet ik nog zo net niet. Zoals ik al eerder aangaf is het haast onvoorstelbaar dat het toch allemaal mogelijk was.

    Zo vertelde Valentina Teresjkova (16 juni 1963) in een interview (YouTube) dat niks werkte om weer terug op aarde te komen. Het contact verbrak (tijdelijk) ook nog eens. Wonder boven wonder kreeg ze de boel weer aan de praat.

    Vladimir Komarov, maakte de eerste vlucht met de Soyuz (23 april 1967 ). De problemen begonnen al tijdens de start. Er was een tekort aan elektriciteit en het automatische controlesysteem weigerde. Even leek het erop dat de problemen voorbij waren, maar de parachute ging niet open. Het ruimtevaartuig crashte op de grond. Zijn dochter Irina vertelt in de video over haar vader (23:40)
    Er is geluidsopname te horen (vanaf 36:35 en 40:10) voorafgaand aan de dood van de astronaut.
    https://youtu.be/N7N2L-XYVgM

    Extra: https://youtu.be/ztctFGJenmU

    Loena 2 (Russische onbemande maanvlucht uit 1959) Op 13 september om 21:02 uur UTC, zo’n 33½ uur na lancering, viel alle radiocontact met Loena 2 weg: het eerste door de mensheid gebouwde ruimtevaartuig dat de maan bereikte maakte een harde landing en sloeg tegen de maan te pletter.
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Loena_2

    Semyorka – 8K72 – De eerste drie, allemaal met lanceervehikel Semyorka – 8K72, strandden na respectievelijk 93, 104 en 254 seconden vanwege een niet werkende booster die de lancering extra kracht moest geven.

    Loena 23 was een onbemande ruimtevlucht in het kader van het Sovjet Loena programma. Loena 23 landde op de Maan met de bedoeling terug te keren met een bodemmonster. De lander was echter beschadigd geraakt tijdens de landing in de Mare Crisium. Het apparaat dat een bodemmonster moest nemen werkte niet goed meer. Nog drie dagen bleef het zenden. https://nl.wikipedia.org/wiki/Loena_23

    Kosmos 300 – Was de vierde Sovjet poging om met een onbemand ruimteschip een grondmonster van de Maan naar de Aarde te halen. Waarschijnlijk had het ruimteschip hetzelfde ontwerp als het ruimtevaartuig Loena 16. Het werd met een Protonraket gelanceerd op 23 september 1969. De motoren van de bovenste trap, van Blok D functioneerden niet, wat het einde van de missie betekende. Het ruimtevaartuig strandde in een baan om de aarde.
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Kosmos_300

    Luna 8 – Deze Russische missie moest zacht op de maan landen, maar tijdens die landing werkten de ‘retroraketten’ niet goed. Die hadden het vaartuig moeten afremmen. Nu sloeg het te pletter op het maanoppervlak.
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Loena_8

    Bonus: Interview met Valentina ‘In conversation with Valentina Tereshkova’ 18 sep. 2015. Een heel interessant, grappig interview. Over haar moeder, kinderen, de kinderen van andere kosmonauten. Het publiek mag nog vragen stellen, echt een aanrader om te bekijken.
    Tussendoor vraag de host over de missie naar Mars (of het waar is dat zij liever vrouwen sturen omdat die minder calorieën nodig hebben, haha) Onzin natuurlijk, maar zij zou maar wat graag naar Mars gaan als de tijd niet zo snel gegaan was.
    Skydiving is volgens haar een handige ervaring die wel aansluit bij het ruimtevaartprogramma. “Je moet in oplossingen denken als iets fout gaat, het vereist discipline, je weet hoe je in een vrije val trucs kunt toepassen om je lichaam onder controle te houden.
    Veel meer en leuke anekdotes komen langs.

Speak Your Mind

*