Site pictogram Astroblogs

De Sovjet-Unie had als eerste een satelliet om de aarde, mensen in de ruimte…

De Sovjet-Unie had als eerste een satelliet om de aarde, mensen in de ruimte, foto’s van de achterzijde van de maan, een lander op de maan en een satelliet om de maan.
Op 17 november 1970 landde het Russische Luna 17 ruimtevaartuig op de Maan en zette de eerste afstand bestuurbare Lunokhod 1 robot op de Maan.

Three hours after reaching the Moon aboard the latest unmanned Russian Moon probe, Luna 17, Lunokhod I (literally “moonwalker”) lumbered down one of two ramps extended by the mother ship and moved forward … thus taking the first giant step for robotkind on another celestial body.

2010

Een Russische maanrobot die verloren leek tussen het stof op de maan is na 40 jaar weer terug gevonden en stuurt verbazingwekkend genoeg een krachtige laserstraal terug naar de aarde. Eerder dat jaar waren de eerste beelden van de Lunokhod 1 en 2 gemaakt door de Lunar Reconnaissance Orbiter Camera (LROC). Er werden regelmatig laserpulsen naar de Lunokhod 2 rover gezonden, maar de laserpulsen van Lunokhod 1 waren zelfs vijf keer helderder. “We schenen met een laser naar de positie van de Lunokhod 1 en werden verrast door de krachtige reflectie” zegt Tom Murphy , professor in de natuurkunde aan de Universiteit van Californie in San Diego, die de leiding heeft over het wetenschappelijk team. “De Lunokhod 1 heeft na 40 jaar stilte nog een hoop te vertellen”

De Russische Lunokhod 1 was bijna vergeten door het hectische Apollo tijdperk. De robot was een van de grootste successen van het oude onbemande ruimtevaartprogramma inzake maanverkenning. Sinds het gebruik van de laser retro reflectors wordt de langzame verwijdering van de maan bijgehouden. Dit geeft wetenschappers meer inzicht in de processen. De metingen worden onder meer gebruikt om meer te weten te komen over de kern van de maan en een nauwkeurigere vaststelling van de maanbaan en over mogelijke afwijkingen van de zwaartekracht wet van Einstein.

De op afstand bestuurde robot (de Russische dame woog maar liefst 756 kilogram), legde ongeveer 11 kilometer af tijdens haar 11 maanden durende maantocht. Zij stuurde duizenden tv opnames en 206 hoge resolutie panoramafoto’s van de maan terug naar de aarde. Er werden 25 bodemmonsters genomen en geanalyseerd én de penetrometer (een apparaat dat de sterkte van materiaal test) werd ingezet op 500 verschillende locaties.

En toen waren ze de Lunokhod 1 kwijt

Totdat vorige maand (2010) NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter de robot opnieuw vond. Op 22 april stuurde Murphy en zijn team een laserpuls met de 3,5 meter grote telescoop vanaf Apache Point Observatory in New Mexico. Gericht op de locatie van de robot die de Lunar Reconnaissance Orbiter had doorgegeven. De reflector op de Lunokhod 1 weerkaatste het licht duidelijk zichtbaar terug naar Aarde. “We hebben tijdens de eerste test ongeveer 2000 fotonen van de Lunokhod 1 ontvangen. Na bijna 40 jaar stilte heeft de robot veel te vertellen,” zegt Murphy.

Bonus (voor de leuk) Soviets on the Moon (1965)

Over Pavel Vladimirovitsj Kloesjantsev, Russische cameraman, regisseur en schrijver:
Hij was ’s werelds eerste regisseur die begon met het combineren van het populairwetenschappelijk genre met sciencefiction, waarmee hij de weg plaveide voor de moderne sciencefictionfilms in de cinematografie. Hij was tevens een pionier op het gebied van special effects, veel van zijn effecten zijn later door andere regisseurs overgenomen.

Het maan programma
NASA Science News
Wikipedia
Pavel Vladimirovitsj Kloesjantsev

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten