15 juli 2024

Beelden van Chinese maanlander vrijgegeven

Credit: Chinese Academy of Sciences/China National Space Administration/The Science and Application Center for Moon and Deepspace Exploration/Emily Lakdawalla.

Vrij geruisloos heeft China eind januari de data vrijgegeven van de maanlander Chang’e 3. De (beeld)gegevens zijn niet gemakkelijk in het gebruik, maar Emily Lakdawalla van The Planetary Society heeft een groot aantal opnamen omgezet in een wat handzamer format. De Chang’e 3 landde op 14 december 2013 op de maan, in het gezelschap van het kleine maanwagentje Yutu. Deze laatste heeft een paar maanden rondgereden op de maan, maar kwam half januari 2014 tot stilstand door een mechanisch defect. Enkele van zijn instrumenten lijken echter nog steeds te werken, al is hun exacte toestand onduidelijk. Daarmee is Yutu langer in bedrijf – zij het grotendeels stilstaand – dan de Russische maanverkenner Loenochod 1, die op 17 november 1970 op de maan landde en tien maanden heeft gefunctioneerd. Inmiddels zijn de Chinezen alweer druk bezig met de opvolgers van Chang’e 3. In 2018 zal Chang’e 4 gaan landen op de achterkant van de maan, terwijl Chang’e 5 een sample return missie zal worden.

Bron: Astronomie.nl.

Share

Comments

 1. Martin Schoenmaker zegt

  Met de data ben ik al even aan het spelen geweest met dit panorama tot gevolg:

  http://s12.postimg.org/jmk90qa0r/5mb.jpg

 2. Wel raar dat er geen sterren op de achtergrond te zien zijn. Zou dat misschien kunnen komen omdat de foto ’s in een studio gemaakt zijn in plaats van op de maan?

  • Op de foto’s gemaakt door de Apollo astronauten waren ook nooit sterren te zien. De reden is simpel: wil je wel sterren zien dan moet je lang belichten en is de voorgrond totaal overbelicht.

  • Alsof het simuleren van sterren in een studio moeilijk is?

   Juist in een studio zou je verwachten dat er sterren zichtbaar zouden zijn.

   Zoals Arie al zegt: met de belichtingstijden die nodig zijn om de voorgrond correct te belichten, zullen sterren niet zichtbaar zijn. Geloof je me niet? zet maar eens ’s nachts buiten een flink sterke bouwlamp op een wit vel papier met wat tekeningen erop. Belicht je camera zodat de tekeningen goed te zien zijn. Maak nu een foto en kijk of je de sterren nog in de achtergrond kan zien.

 3. Knap van die Chinezen, ook laten ze zien dat het ook kleiner kan.

Speak Your Mind

*