Site pictogram Astroblogs

Amateur ontdekt ten dode opgeschreven dwergstelsel

Het spiraalstelsel NGC 253. Credit: © 2015 R. Jay GaBany (Cosmotography.com) & Michael Sidonio. Insert image: R. Jay GaBany & Johannes Schedler.)


Een internationaal team van onderzoekers heeft gebruik gemaakt van de Subaru-telescoop om een voorheen onbekend dwergstelsel te fotograferen in de directe omgeving van een groot spiraalstelsel.”De buitendelen van grote spiraalstelsels, zoals onze Melkweg, zijn vaak gevuld met het puin van honderden kleine sterrenstelsels die door het moederstelsel zijn opgeslokt en vervolgens aan stukken zijn gescheurd. Dit soort dwergen worden beschouwd als de bouwstenen van grotere sterrenstelsels, maar het bewijs hiervoor is vooral van indirecte aard geweest“, aldus het hoofd van het onderzoeksteam. “Nu hebben we een paar van sterrenstelsels op heterdaad betrapt in het midden van hun doodsdans“. Het paar van sterrenstelsels in kwestie wordt gevormd door NGC 253, ook wel het Sculptorstelsel en het Beeldhouwerstelsel genoemd, en het satellietstelsel NGC 253-dw2. Beide bevinden zich op een afstand van 11 miljoen lichtjaar (relatief dichtbij dus), in de richting van het zuidelijke sterrenbeeld Sculptor (Beeldhouwer). Het tweetal is door een afstand van 160.000 lichtjaar van elkaar gescheiden. De dwerg heeft de typische langgerekte vorm van een stelsel dat langzaam wordt uiteengetrokken door de zwaartekracht van een grote buur. De volgende keer dat de dwerg dicht langs NGC 253 zal bewegen, zal deze wellicht helemaal uiteen getrokken worden. Afhankelijk van de massa van de dwerg, zal ook het moederstelsel hierdoor beïnvloed kunnen worden.

Een closeup van NGC 253-dw2. Credit: © 2015 R. Jay GaBany (Cosmotography.com), Zachary Jennings (University of California, Santa Cruz), and National Astronomical Observatory of Japan (NAOJ)).

De doodsdans tussen de twee sterrenstelsels zou ook de verklaring kunnen vormen voor het feit dat NGC 253 sporen vertoont van verstoring door een satellietstelsel. De “boosdoener” werd geacht al te zijn verorberd door het moederstelsel, maar lijkt nu te zijn gevonden – nog min of meer intact, maar voor hoe lang? Overigens is NGC 253-dw2 helemaal niet d.m.v. de Subaru-telescoop ontdekt, maar door de Australische amateur-astronoom Michael Sidonio, die gebruik maakte van een 30-cm telescoop! Op zijn foto’s van NGC 253 was een wazig lichtvlekje zichtbaar, die later geïdentifeerd werd als een heus satellietstelsel van het Sculptor-stelsel. Toch niet slecht voor iemand met een telescoopje in zijn tuin 😉 Bron: National Astronomical Observatory of Japan.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten