25 februari 2024

Noord-Koreaanse satelliet gaat de ruimte in

Lancering van de Noord-Koreaanse Kwangmyŏngsŏng 4 satelliet. Credit: KoreanCentralTV

Noord-Korea heeft laten weten dat het communistische land op zondag 7 februari 2016 met succes een satelliet in de ruimte heeft gebracht met behulp van een zelf ontwikkelde langeafstandsraket. De lancering wordt internationaal gezien als provocerend en verschillende landen zoals de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea roepen dan ook op Noord-Korea strengere sancties op te leggen. Door de omstreden lancering wordt met spoed een zitting gevraagd van de VN-Veiligheidsraad.

Ondanks internationale waarschuwingen heeft Noord-Korea op 7 februari toch een langeafstandsraket gelanceerd met in zijn vrachtruim een kleine satelliet. De Noord-Koreaanse lancering werd opgemerkt door het U.S. Strategic Command en door het Zuid-Koreaanse leger waarna Noord-Korea liet weten dat het de Kwangmyŏngsŏng 4 succesvol in de ruimte had gebracht. De lancering zou zijn uitgevoerd met een Unha-3 raket die in december 2012 ook al de eerste Noord-Koreaanse satelliet in de ruimte bracht. Deze dertig meter lange raket bestaat uit drie trappen en heeft een maximale diameter van 2,4 meter.

De Kwangmyŏngsŏng 4 satelliet weegt niet meer dan 100 kilogram en werd genoemd naar Noord-Koreaanse leider Kim Jong II. Het onbemande ruimtevaartuig draait in een polaire baan om de Aarde en draait éénmaal in de 93 minuten om onze planeet. Waarvoor deze satelliet zal worden gebruikt, is niet echt duidelijk. Volgens waarnemers zou het gaan om een aardobservatiesatelliet.

Amerikaanse inlichtingendiensten maakten afgelopen week al bekend dat Noord-Korea klaar was voor een nieuwe lancering. Zo was er op satellietbeelden van de Sohae lanceerbasis in Noord-Korea te zien hoe er brandstof naar de plek werd gebracht wat wijst op het vullen van brandstoftanks van een draagraket. Toen Noord-Korea ook zelf aangaf dat het weldra een raket zou lanceren, lokte dit meteen boze reacties uit bij de buurlanden aangezien de internationale gemeenschap dit ziet als het testen van langeafstandsraketten.Uiteindelijk voerden de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping gesprekken over de voorbereidingen van de Noord-Koreaanse lancering waarna beide grootmachten het er over eens waren dat een dergelijke lancering een provocerende en destabiliserende actie zou zijn. Ook Rusland riep het communistische Noord-Korea op om af te zien van de geplande raketlancering.Begin januari 2016 voerde Noord-Korea, naar eigen zeggen, ook al met succes een ondergrondse proef uit met een waterstofbom. Analisten vermoeden echter dat het gaat om een klassieke kernbom. Doordat Noord-Korea beschikt over langeafstandsraketten en kernbommen baart dit de internationale gemeenschap grote zorgen. Zo zouden de kernproeven en raketlanceringen van Pyongyang gezien worden als belangrijke stappen in het opbouwen van een arsenaal van langeafstandsraketten die uitgerust kunnen worden met kernkoppen. Bron: SpacePage

Share

Comments

 1. Avatar foto Enceladus zegt

  Als Noord-Korea nou zo graag aardobservatiesatellieten in de ruimte brengt en alle buurlanden en Amerika willen niet dat dit land lange-afstandsraketten ontwikkelt, waarom bieden Amerika, Rusland en China dan niet aan Noord-Korea aan dat ze hun satellieten voor een zacht prijsje de ruimte in zullen schieten in ruil voor ontmanteling van het raketprogramma?

  Het zal wel weer te simpel gedacht zijn, maar als Noord-Korea écht alleen maar heel graag satellieten in de ruimte heeft, dan kan dit land dit aanbod niet weigeren. Doen ze dat wel, dan is het voor de hele wereld duidelijk wat het echte doel is. Ik snap eerlijk gezegd niet dat deze zet nog niet door ‘de vijf’ (Rusland, China, Japan, Zuid-Korea en Amerika) is gedaan.

  groet,
  Gert (would be-diplomaat)

  • Noord-Korea zal daar toch nooit mee instemmen, het wantrouwen is te groot. Verder heeft noord-korea de wens om (kern)wapens op lange afstand af te leveren, dit natuurlijk in lijn met hun uitingen dat ze amerika van de kaart af willen vegen. Zolang china en rusland nog de hand boven noord-korea houden zal noord-korea niet inbinden. Dit pad is volgens mij al redelijk lang uitgestippelt sinds noord-korea het internationale atoomagentschap de toegang tot hun kerncentrales en land ontzegden ergens in de jaren 90.

   • Avatar foto Enceladus zegt

    Tja, dan gaat het spel van dreigen en daarmee voedselleveranties afdwingen nog wel even door. Zolang Amerika zijn handen vol heeft in het Middenoosten kan Kim-Il zijn misselijkmakende politiek voortzetten. Totdat Rusland, China en Amerika het eens worden.

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Noord-korea speelt al jaren een spelletje.. provocatie – toenadering – provocatie – toenadering, enz enz. Al moet ik bekennen dat het met de kernproef van een paar weken geleden en nu de lancering van deze satelliet al twee maal in korte tijd geprovoceerd heeft.

 2. Rob Heusdens zegt

  De noordkoreanen zijn gewoon niet gek, ze weten dat ze op het lijstje staan van “regime-changes” die de VS sedert de jaren negentig ten uitvoer brengt, en een lange afstands atoomwapen is voor hun de garantie dat de VS nooit in hun hoofd zullen halen om het land aan te vallen. Libié was ooit ook aan een kernwapenprogramma begonnen, maar in rui voor allerlei concessies (opheffen van sancties en het betalen van smartegeld aan de locerkbie slachtoffers, zonder dat libië de schuld erkende) maar ze werden in de rug aangevallen door een smerige opstand van al qaeda achtige elementen die het land nu in een totale chaos hebben doen belanden, met als enige echte reden om de invoering door libië van het opzetten van een eigen vaulta (afrikaanse dinar) te kunnen verijdelen.

Speak Your Mind

*