Site pictogram Astroblogs

CIA-lijst uit de jaren ’50 gepubliceerd: hoe te bepalen of een UFO echt een UFO is

Credit: The Diggital Artist/Pixabay.


In 1947 was Lonnie Zamara, politieagent te New Mexico, getuige van een bijzondere gebeurtenis. Hij was een verkeersovertreder aan het achtervolgen toen hij plotseling een heldere knal hoorde. Hij zag vlammen oprijzen uit een afgelegen stuk woestijn en besloot een kijkje te gaan nemen. Wat hij aantrof is nog altijd niet verklaard: een metalen object ter grootte van een auto stond bovenop een heuveltop. Toen hij probeerde het object te voet te benaderen, ging de UFO luide geluiden maken en vloog er vandoor.Zag Zamara ze vliegen of heeft hij werkelijk een buitenaards voorwerp gespot? Niemand die het weet, maar de luchtmacht besloot de gebeurtenis toch te onderzoeken in het kader van Project BLUE BOOK, een geheim project van het leger en de CIA waarin van 1947 en 1969 onderzoek werd gedaan naar in totaal 12.618 UFO-meldingen. Om onderzoekers van Project BLUE BOOK te assisteren, had de CIA een lijst opgesteld met aanbevelingen en tips en dat lijstje is uitgelekt. Mulder en Scully zouden het geweldig vinden 😉
  1. Stel een groep samen om de waarnemingen te bestuderen. Na het incident uit 1947 werd Project SAUCER opgericht om zoveel mogelijk informatie over UFO-meldingen te verzamelen. Dit werd gedaan omdat gevreesd werd dat het om geheime Russische technologie zou gaan. Dit project is later dus BLUE BOOK genoemd.
  2. Probeer de doelstellingen van je onderzoek te definiëren. De bedoeling van BLUE BOOK was te achterhalen of UFO’s een bedreiging voor de nationale veiligheid kunnen vormen en/of technologie bevatten die de federale regering goed van pas kan komen.
  3. Overleg met experts (zoals astrofysici, luchtvaartofficieren, piloten, academici, meteorologen en ruimtevaartkenners).
  4. Zorg ervoor dat de conclusies van je onderzoek opgeslagen worden in een rapportagesysteem, met als categorieën Astronomisch, Vliegtuigen, Balonnen, Satellieten, Overigen (zoals reflecties en fata morgana’s), Onvolledige gegevens en Ongeïdentificeerd.
  5. Elimineer false positives, zoals geheime vliegtuigen (bijvoorbeeld de spionagevliegtuigen U2, A-12 en SR-71), hoaxen en massahysterie.
  6. Ontwikkel een methodiek om normale vliegtuigen (en andere fenomenen) te identificeren die door het publiek abusievelijk als UFO’s worden beschouwd.
  7. Onderzoek getuigenverslagen.
  8. Voer gecontroleerde experimenten uit, zoals het fotograferen van bepaalde ballontypen vanaf verschillende afstanden onder gelijke meteorologische omstandigheden.
  9. Vergaar forensische bewijzen. Bij de Zamora-zaak werd bijvoorbeeld met Geigertellers gezocht naar straling en werden bodemmonsters verzameld en geanalyseerd.
  10. Ontmoedig valse rapportages. In de jaren ’50 vreesde de Amerikaanse overheid dat de Sovjets gebruik zouden maken van “nep-UFO’s” om paniek te zaaien onder de Amerikaanse bevolking. Om dit tegen te gaan is het publiek geleerd bij UFO-meldingen eerst te bepalen of het niet om astronomische objecten (Venus, meteorieten) of verlichte aardse objecten (zoals balonnen) zou kunnen gaan.

Bron: SPACE.com.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten