22 april 2024

Jonge ster is het stralende middelpunt

Jonge ster doet reflectienevel IC 2631 oplichten

Jonge ster doet reflectienevel IC 2631 oplichten

Op deze nieuwe foto van de ESO-sterrenwacht op La Silla in Chili is een pas gevormde ster te zien die de kosmische wolken in zijn omgeving aanlicht. De stofdeeltjes in de uitgestrekte wolken rond de ster HD 97300 verstrooien het licht ervan zoals mist het licht van een autokoplamp verstrooit. Het resultaat is de reflectienevel IC 2631. Hoewel HD 97300 nu nog het stralende middelpunt vormt, is het stof dat hem zo opvallend maakt een voorbode van de geboorte van nog meer sterren, die de show wel eens zouden kunnen gaan stelen.

Het gloeiende gebied op deze nieuwe foto van de 2,2-meter MPG/ESO-telescoop is een reflectienevel die IC 2631 wordt genoemd. Objecten van dit type zijn wolken van kosmisch stof die het licht van een naburige ster de ruimte in weerkaatsen, wat een prachtig schouwspel oplevert. IC 2631 is de helderste nevel in het Kameleon-complex, een uitgestrekt gebied van gas- en stofwolken dat tal van jonge sterren en sterren-in-wording herbergt. Het complex staat op een afstand van ongeveer 500 lichtjaar in het zuidelijke sterrenbeeld Kameleon.

De positie van reflectienevel IC 2631 in het sterrenbeeld Kameleon

De positie van reflectienevel IC 2631 in het sterrenbeeld Kameleon

IC 2631wordt aangelicht door de ster HD 97300, een van de jongste

Share

Speak Your Mind

*