14 juni 2024

Welk nieuws krijgen we donderdag 11-2 na 16.30 uur te horen?

ligo

Tenzij je afgelopen maand onder een steen hebt gelegen weet je dat er morgenmiddag om 16.30 uur iets belangrijks in de natuurwetenschap en astronomie staat te gebeuren. Dan houden wetenschappers van

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Mmm, ben ik nu de enige die de associatie van een slokdarm krijgt als hij die animatie ziet? 😉

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Ik houd het op een wormhole..
  http://i2.wp.com/www.astronomos.gr/wp-content/uploads/2016/02/wormhole-1440×900.png?fit=1200%2C750
  Ik ben benieuwd of er ook nog wat Bert´s en Ernie´s voorbij komen morgen die het verhaal helemaal compleet zouden maken.

 3. Enceladus zegt

  Straks is het ook live te zien bij de NOS: http://www.npo.nl/live/npo-nieuws

  En de mainstream-media hebben ook in de gaten dat er iets groots zal worden bekend gemaakt:
  http://nos.nl/artikel/2086194-kan-niet-zei-einstein-over-meting-zwaartekrachtgolven-of-kan-het-wel.html

  groet,
  Gert (Enceladus)

 4. Het woord is er uit: We detected gravitational waves. We did it! 🙂

 5. Whow! De theorie van Einstein bevestigd d.m.v. nota bene zijn eigen theoretische beschrijving van de laser in “Zur Quantentheorie der Strahlung” uit 1917.

 6. Zouden ze nu dan ook kunnen bepalen wat de toekomst van sterrenclusters gaat worden?
  Door samensmeltingen van zwarte gaten binnen zo’n sterrencluster zouden wetenschappers kunnen uitrekenen (aan de hand van zwaartekrachtsgolven) hoe langzaam (Ahh) het universum erover gaat doen voordat het ‘opgeslokt’ is?
  Wat ik bedoel is dat door deze bevestigingsontdekking de wetenschappers kunnen gaan uitrekenen hoelang het hele universum nog te gaan heeft?

  (Ik probeer mij het uitdijende heelal voor te stellen dat ‘inwendig’ weer alles uiteindelijk naar het begin zal aantrekken)
  http://www.astroblogs.nl/2014/06/02/het-uitdijende-heelal-gaat-sneller-dan-lichtsnelheid/

  Toch ontzettend knap dat Einstein zo’n combinatiebrein had (van wie zou hij dat nou gehad hebben?)Smiley

  http://nos.nl/artikel/2086259-einstein-had-gelijk-met-zijn-zwaartekrachtsgolven.html

  • Enceladus zegt

   Wat bedoel je met ‘opgeslokt’? Er verdwijnt toch geen ruimte in zwarte gaten, alleen materie?
   De ruimte wordt ter plekke extreem verbogen, dat wel.

   Ook zwartekrachtsgolven zijn geen teken van krimpende ruimte. Vergelijk het maar met die steen in een vijver:
   je ziet golven, maar de vijver zelf neemt niet in omvang toe of af.

   Correct me if I’m wrong.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Opslokken is een fout gekozen woord van mij. Dat zwaartekrachtsgolven niet direct wat met krimpende ruimte te maken hebben, bedoel ik niet op die manier. Uhm..hoe leg ik dat nou eens uit? Ze geven idd vaak het voorbeeld van een bak met water waar je een druppel in laat vallen. Iets voller bakje (+ druppel) met uitwaaierende water-rimpels. Hmm, jammer dat er geen zwart gat druppel bestaat om dezelfde proef te doen. Kun je je daar wat bij voorstellen?

    Nou komt bij mij de vraag op wat je met de nauwkeurige meting op lange afstand in kaart kunt brengen.
    Men neme het uitdijende universum, sterrenclusters (eigenlijk de hele mikmak)
    Er is iets gebeurd dat we nu kunnen meten. Eerst stonden we in een donkere kamer met een theelichtje, nu hebben we een Maglite (metafoor)
    Kunnen wetenschappers (het is maar een idee) dan een stukje toekomst berekenen?

    • Enceladus zegt

     Ik denk dat we over een jaar of wat tot de conclusie komen dat zwaartekrachtsgolven helemaal niet zo zeldzaam zijn. Ik zal niet zeggen dat ze alledaags zijn, maar ik vermoed dat ze enkele malen per jaar tot misschien wel tientallen keren per jaar waargenomen zullen gaan worden.

     Ik zou graag willen begrijpen waarom jij denkt dat een stukje toekomst berekend kan worden m.b.v zwaartekrachtsgolven. Helaas ontgaat mij het idee daar achter. Om het vergelijk te maken: kun je iets zeggen over de toekomst van een vijver als je meet hoe vaak er rimpels in het water te zien zijn?
     Voor zover ik weet dooft het universum uiteindelijk uit doordat alle brandstoffen voor sterren op een dag op zijn en er ook geen nieuwe sterren meer geboren worden. Uiteindelijk veranderen dan ook de laatste sterren in zwarte gaten of doven ze uit als ze door hun brandstof heen zijn. En dan wordt het donker en uiteindelijk heel erg koud.

     Macabre gedachte wel, een uitgedoofd universum… Voorlopig is ons universum echter springlevend en heeft het last van gravitatie-groeistuipjes. 😉

     groet,
     Gert (Enceladus)

     • Ik vraag het mezelf af en jij wilt dat begrijpen? Neem nou je eigen antwoord, citaat” Uiteindelijk veranderen dan ook de laatste sterren in zwarte gaten of doven ze uit als ze door hun brandstof heen zijn. En dan wordt het donker en uiteindelijk heel erg koud”

      Oke, ze hebben toch kunnen vaststellen dat twee zwarte gaten zijn samengesmolten? Dat zwaartekrachtsgolven daarop de gevolgen waren?
      Nou, dan kunnen ze toch wel meer zwaartekrachtgolven ontdekken? Stel dat elke ‘dreun’ in het universum een handtekening in de vorm van zwaartekrachtsgolven achterlaat.
      Mijn vraag is of wetenschappers bijvoorbeeld door vergelijking (ik noem maar wat) daar iets uit op kunnen maken. Elke ster heeft zijn eigen ontwikkelingsfase.
      Onze zon heeft ook een houdbaarheidsdatum. Een zwart gat (op verre afstand) heeft z’n beste tijd gehad (inclusief ruimterimpels) Misschien worden zwaartekrachtsgolven zwakker naarmate ze verder van de bron verwijderd zijn. Wat zegt dat over de toekomst?

      Iets heel anders wat mij nu te binnen schiet is of deze ontdekking nog iets zegt over het elektrisch universum Smiley
      of…kunnen zwaartekrachtsgolven ‘gebundeld’ worden voor snelle ruimtereizen? OMG, ga ik het nog meemaken!!!?
      Smiley

      Wat jammer dat Einstein niet wat langer doorleefde, maar misschien was hij z’n tijd al ver vooruit.
      (Zo knap dat hij theoretisch zoiets kon berekenen)

     • Enceladus zegt

      Ja, waanzinnig knap dat hij dat allemaal zonder computers voor mekaar kreeg.
      Stel je voor dat we in deze tijd zo iemand hadden en die ook nog eens gebruik zou kunnen maken van hedendaagse technologie. Eigenlijk is Einstein dus te vroeg geboren. 😉

      groet,
      Gert (Enceladus)

 7. Deze ontwikkeling biedt fenomenale mogelijkheden qua toekomstig ruimteonderzoek. Waarschijnlijk zullen door deze ontdekking ook weer (veel ?) nieuwe ontdekkingen gedaan worden, en dat maakt het allemaal zeer vermeldenswaard.Het begin van een nieuw tijdperk in de sterrenkunde….

Speak Your Mind

*