24 februari 2024

Zag LIGO met gebeurtenis LVT151012 opnieuw een zwaartekrachtsgolf?

lvt151012

Het nieuws van zwaartekrachtsgolf GW150914, welke rimpel van ruimte en tijd na een tocht van 1,3 miljard op 14 september 2015 de aarde passeerde en de meters bij de twee detectoren van de Advanced LIGO tweehonderdste van de diameter van een proton deed uitslaan, is bekend – mag ik veronderstellen. Maar in alle geruchten voorafgaand aan de persconferenties van die historische 11e februari jongstleden werd ook

Share

Comments

 1. Bart Bruijn zegt

  Drie zonsmassa’s worden omgezet in zwaartekrachtsgolven. Snap ik. Maar wat gebeurt er met de energie van die zwaartekrachtsgolven? Weg?

  • Nee die is niet weg. De drie zonsmassa is bij de samensmelting van de twee zwarte gaten omgezet in energie in de vorm van de zwaartekrachtsgolven en die verspreiden zich naar alle kanten in het heelal, zoals de rimpels in een vijver nadat er een steen is gegooid. De energie is dus in de zwaartekrachtsgolven gaan zitten, die naarmate ze verder weg gaan steeds meer verspreid worden en daarmee per eenheid volume minder energie krijgen.

   • Ik was net van plan om te roepen dat gravwavs onderweg materie in beweging zetten, en dat is overdracht van energy tussen die twee. Dus er is dan sprake van behoud van energie….

    Kom ik dit tegen;

    http://philsci-archive.pitt.edu/11857/1/GRavitational_Wave_Energy.pdf

    (Abstract)

    “We submit that, contrary to the standard view, gravitational waves (GWs) do not carry energy-momentum.”

    and

    (Conclusion)

    “The increase in orbital frequency of binary must no longer be interpreted in terms of the system losing energy via gravitational radiation; rather, the inspiralling trajectories of the binary partners is a geometric brute fact of the general-relativistic 2-body problem.”

    • Tsja, als zwaartekrachtsgolven geen energie met zich meedragen, hoe valt dan het baanverval bij PSR B1913+16 te verklaren, de Hulse–Taylor binaire pulsar waarmee op indirecte manier GW’s werden ontdekt. Daar lekt energie, want daardoor vindt het waargenomen en gemeten baanverval plaats. Geen energielek, dan ook geen baanverval. En als GW150914 geen energie meevoerde, hoe kan ‘ie dan toch de ruimte hebben doen oscilleren? Bedankt overigens voor de link, altijd leuk om over een ander gezichtspunt te lezen.

     • Nou, ik ben zelf ook de kluts kwijt door die paper. Ik heb prof. Frank Timmes van Arizona State University om hulp verzocht…..met een beetje geluk krijg ik een reply. Misschien is het een prullebak-paper….misschien niet. Ik wil het graag weten want ik probeer al een poosje SR en GR onder de duim te krijgen, en dit helpt niet echt 🙂

      Ps, voor dat verval van die merger geven ze een andere verklaring. Er is wel energie verlies, maar niet aan het veroorzaken van gravwavs (althans volgens de paper)

     • Nou, hier de reply van Frank Timmes…..het moge duidelijk zijn:

      “i’m not going to comment extensively as this is well outside the scope of this course. i remind (a) be highly skeptical of what you find on the internet and (b) this manuscript, in my opinion, is a solid 7 out of 10 on the crank meter.

      fxt”

     • Precies, da’s duidelijk. 🙂

     • Er is ondertussen wat meer duidelijkheid. Je kan zwaartekracht/graviton wel vergelijken met de Higgs field/Higgs boson.

      http://www.fnal.gov/pub/science/inquiring/questions/higgs_boson.html
      “The Higgs field is not considered a force.”

      De verwarring over zwaartekracht en zwaartekrachtsgolven die energie dragen, is dat het al snel de gedachte oproept dat het toch een force of kracht zou moeten zijn. Terwijl iedereen het er over eens is dat het geen kracht is maar zoals GR voorschrijft. Als zwaartekracht nu een field/veld is en de graviton de mediator (zoals Hiigs werkt) is er niks aan de hand en strookt het met GR.

      Wat links voor de liefhebbers;

      https://en.wikipedia.org/wiki/Gravitational_wave
      http://einstein-annalen.mpiwg-berlin.mpg.de/related_texts/sitzungsberichte
      “Predicted in 1916 by Albert Einstein on the basis of his theory of general relativity, gravitational waves transport energy as gravitational radiation. ”

      http://www.einstein-online.info/elementary/gravWav/sources
      “Einstein’s theory predicts that gravitational waves carry away energy.”

      En uit een paper van Kip Thorne;
      “In other words, when averaged over a few wavelengths, the sum of the gravitational-wave energy-momentum and the nongravitational energy-momentum is conserved. For example,when a gravitational-wave detector is driven into motion by a passing wave, the detector’s energy (embodied in Bαβ) goes up, and the wave’s energy (embodied in TGWαβ) goes down”

 2. Het grappige is dat ik net zit te lezen dat Albert Einstein de laatste week enorm wordt opgehemeld, omdat hij precies honderd jaar geleden voorspelde dat zwaartekrachtsgolven bestaan. Maar wat zei hij vervolgens in 1936, tachtig jaar geleden: dat ze NIET bestaan. Ik zal daar vast nog wel een blogje aan wijden deze week, zit een heel verhaal aan vast. 😀 Boeiend onderwerp, waar je snel de kluts bij kwijt raakt. 😉

 3. Ik vraag mij af of er niet meerdere bronnen zijn om gravitatiegolven mee te detecteren; is het niet zo dat alle spectrale lijnen die wij uit het universum registreren tijdens een GW heel even verschuiven (fase modulatie), en ook de tijdsintervallen van radio ms pulsars even afwijken als zo´n front voorbij komt? In dat geval (indien meetbaar) zou je m.i. uit de faserelaties zelfs driehoeksmetingen kunnen doen om de oorsprong van een GW te lokaliseren.

 4. Nog even over de trilling die de zwaartekrachtsgolf deed veroorzaken in de detectoren van Advanced LIGO en die een grootte van slechts tweehonderdste van de diameter van een proton had. Dat zegt niet zo heel veel. Gisteravond was Niek de Kort (voorzitter van de KNVWS) bij mijn sterrenvereniging om daar een lezing te geven over kosmische rampen. In zijn inleiding begon hij over de ontdekking van de zwaartekrachtsgolven en hij had een aardige vergelijking om aan te geven hoe miniem die trilling wel niet was. Hij zei stel dat je een druppel water in het IJsselmeer gooit, één losse druppel water. Die druppel zorgt er voor dat het niveau van het gehele IJsselmeer iets omhoog gaat. Welnu, die stijging van het waterniveau zou dan door Advanced LIGO gemeten zijn. 😀

Speak Your Mind

*