19 juli 2024

Gedwongen verhuizingen door bouw grootste radiotelescoop ter wereld in China

Voorstelling van FAST in China. Credit: FAST

Vanaf 2008 zijn ze in China in de provincie Guizhou in het zuidwesten van het land bezig met de bouw van wat ’s werelds grootste enkelvoudige radiotelescoop moet worden, de Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope (FAST). In september dit jaar moet ‘ie klaar zijn en met een diameter van 500 meter is ‘ie veel groter dan bijvoorbeeld de radiotelescoop van Arecibo op Puerto Rico, welke 305 meter groot is. Nou hebben ze in China vaker van dit soort grote projecten en kenmerk daarvan is meestal dat ze gepaard gaan met gedwongen verhuizingen. Dat was bij de bouw van de beroemde Drieklovendam, die in 2006 gereed was, en dat is ook het geval bij de bouw van FAST. De radiotelescoop zelf ligt in een ‘karst’, een natuurlijke kom, in een vrij dun bevolkt gebied, maar de autoriteiten hebben een strook met een diameter van 5 km ingesteld vanaf de radiotelescoop, waarbinnen niemand meer mag wonen. Ze willen namelijk een gebied waar absoluut geen storende radiosignalen zijn en bewoners zouden met hun telefoons, magnetrons en televisies teveel elektromagnetische straling produceren, die door FAST wordt opgevangen. Vandaar dat pakweg 10.000 mensen moeten verhuizen, waarvoor de meesten een ‘verhuispremie’ van zo’n € 2250 krijgen. Als FAST eenmaal in gebruik is genomen wil men er allerlei objecten mee bestuderen, die radiostraling uitzenden. Daar horen ook exoplaneten bij die wellicht hoogbeschaafde buitenaardse beschavingen herbergen en die signalen uitzenden – SETI dus. Hieronder een video, waarin je ziet hoe gebouwd wordt aan de enorme telescoop.

Bron: Universe Today.

Share

Comments

 1. Ben zo benieuwd waaraan of hoe ‘hoogbeschaafde’ buitenaardse signalen herkenbaar zijn (hihi)!

  Best schandalig weinig die oprotpremie van € 2250 Het gemiddelde salaris is € 700 per maand. De gemiddelde prijs is € 2500 per vierkante meter als je een appartement in een buitenwijk koopt. Tel uit je winst. (Info uit het programma’Langs de oevers van de Yangtze’)

  • Een alien-signaal zal van een zender komen en een “narrow band” signaal zijn, en die worden niet op natuurlijke wijze geproduceerd in de cosmos….althans dat zegt Seth van SETI 🙂 Volgens hem is een kunsmatig radiosignaal onmiskenbaar

   • Het is volgens mij alleen de kunst om van al die,
    over het algemeen zwakke en miljarden smalbandige signalen,
    iets bruikbaars te kunnen detecteren wat niet op natuurlijke wijze geproduceerd lijkt te zijn,
    die dan ook nog eens vervormd zijn door fading en reflectie’s.
    Dat gaat je niet zo maar lukken met een “transistor radiootje” 🙂

 2. Monique, ik denk niet dat deze mensen in de grote stad gaan wonen, het zijn volgens mij gewoon boeren die ergens anders zullen moeten gaan wonen. De chinese overheid kennende zal de vergoeding wel laag zijn, maar ik denk niet dat deze mensen te maken krijgen met 2500 euro per vierkante meter wat geldt voor woonoppervlakte in een stad, neem ik aan dan. 🙂
  Ik vraag me wel af of er niet ergens anders een plekje was voor deze telescoop zodat er geen mensen verhuist hoefde te worden, china is groot genoeg en heeft genoeg onbewoonde plekken volgens mij.

 3. Grappig dat deze schotel precies past in de inslagkrater van een vimana.

 4. Zo’n zeurkop over gedwongen verhuizingen gaat automatisch bij de Nederlander vrees ik.
  Zelf kan ik niet lang genoeg juichen hierover. Zonder bewoning blijft de natuur intact!
  https://www.google.nl/maps/@25.6533027,106.8589531,1630m/data=!3m1!1e3?hl=en

Speak Your Mind

*