21 juli 2024

Pluto’s ‘Hulk-achtige’ maan Charon had ooit wellicht ondergrondse oceaan

Charon_SerenityChasma

Op basis van foto’s gemaakt door de ruimteverkenner New Horizons – vorig jaar op 14 juli tijdens de passage langs Pluto en diens manen – denken onderzoekers van de NASA dat Pluto’s grootste maan Charon ooit wel eens een ondergrondse oceaan kan hebben gehad. Op foto’s van Charon zien we een landschap vol met lange scheuren, dalen, ravijnen, die soms een diepte van wel 7,5 kilometer kunnen hebben en die tektonisch van aard lijken te zijn. Het zou best wel eens kunnen dat Charon vroeger een vloeibare oceaan onder z’n oppervlakte had, die op een gegeven moment bevroor en uitzette. Daardoor zette ook de voornamelijk uit bevroren korst van waterijs uit en dat veroorzaakte scheuren, net zoals de Hulk scheuren op z’n gezicht krijgt als ‘ie kwaad wordt, groen kleurt en uitzet. De kern van Charon was vroeger warmer dan nu, zowel door verval van radioactieve elementen als van restwarmte van de formatie van de maan uit de oertijd van het zonnestelsel. Die warmte zorgde er voor dat water in de mantel, gelegen onder de korst, vloeibaar was en een oceaan vormde. Toen de kern afkoelde bevroor de oceaan, zette het uit, en vormde het scheuren in het oppervlak, zoals de scheur die je hierboven op de door de Long-Range Reconnaissance Imager (LORRI) gemaakte

Share

Speak Your Mind

*