Site pictogram Astroblogs

Vormt radio-interferentie een verklaring voor de “vreemde muziek” aan de achterkant van de maan?

maan (credit: AstroMike247)

Het zoemde al een tijdje rond op het internet, maar NASA heeft bevestigd dat de astronauten Stafford, Young en Cernan in 1969 vreemde radiogeluiden gehoord hebben tijdens hun ruimtemissie, op een moment waarop radiocontact met de aarde niet mogelijk was. De astronauten bevonden zich op dat moment namelijk aan de achterkant van de maan, in het kader van de Apollo 10 missie. Het doel van deze missie was een omloop rondom de maan voltooien en vervolgens weer terugkeren naar de aarde. Dit ter voorbereiding van de Apollo 11 missie, de enkele maanden later de eerste mensen naar het oppervlak van de maan zou brengen.

Op de vrijgegeven radio-opnames is het geluid duidelijk te horen, evenals opmerkingen van de astronauten, die het geluid niet konden thuisbrengen. “Het klinkt gewoon als een soort outer-space muziek. Hoor je dat? Dat fluitende geluid?” hoor je Cernan zeggen. “Het is zeker vreemde muziek!“. De astronauten hebben daarna getwijfeld om hun ervaring met NASA te delen. Ze waren namelijk bang om voor gek verklaard te worden en hadden weinig trek om hun carriére op het spel te zetten.

Outer Space Music Pt 1 of 2 | NASA's Unexplained Files

De geluiden zijn ruim een uur te horen geweest en zijn opgeslagen in de boordcomputer van Apollo 10. Zodra radiocontact met mission control weer mogelijk was, zijn alle gegevens in de vorm van een datadump naar NASA gezonden en opgeslagen in het archief. Rond 2008 verscheen plots een transcript van het gesprek tussen de astronauten op het internet. Nu heeft het Amerikaanse ruimtevaartagentschap eindelijk de volledige audio-opnames vrijgegeven, evenals een vermoedelijke verklaring.Volgens NASA zijn de geluiden het resultaat van interferentie tussen de VHS-radio’s van de commandomodule en de maanmodule. Astronaut Al Worden, die aan boord van de Apollo 15 heeft gevlogen, heeft in het Discovery-programma verklaard dat hij de verklaring van NASA niet klakkeloos aanneemt. “Logica vertelt me, dat als toen “iets” is opgenomen, er inderdaad “iets” aanwezig moet zijn geweest“. Overigens hoorde Michael Collins, de piloot van Apollo 11, de geluiden ook. Hij accepteert echter de notie dat het interferentie moet zijn geweest. En ik ook 🙂

Outer Space Music Pt 2 of 2 | NASA's Unexplained Files

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten