25 mei 2024

Kunnen die laserpulsen voor voortstuwing in de ruimte ook gebruikt worden voor SETI?

Fig-1-Benford

Een deel van de laserpulsen lekt weg de ruimte in (Credit: Guillochon & Loeb).

De laatste tijd is er veel aandacht voor de methode om ruimtevaartuigen te laten voortbewegen met behulp van laserpulsen, die vanaf een krachtbron die in een baan om de aarde cirkelt naar het ruimtevaartuig worden gezonden en die vervolgens door de lichtdruk van de fotonen snelheid krijgt. Zowel in het kader van een reis naar Mars, die met deze methode slechts drie dagen zou duren, als naar andere sterren – reistijd naar Alpha Centauri slechts twintig jaar –

Share

Comments

 1. Laten we op aarde eerst maar eens wat vredelievender worden voordat de grootmachten in gaan stemmen met zo’n krachtige laser in de ruimte, want als je de laser even omdraai naar de aarde heb je een aardig wapen.

 2. Ja, daar noem je zo even een probleem.

  • De lasers op de marineschepen hebben een vermogen van enkele tientallen kilowatts. Op http://www.iflscience.com/space/laser-propelled-spacecraft-could-reach-mars-30-minutes-seriously werd gesproken over een laser met 50-70 GW aan vermogen, wat natuurlijk vele malen krachtiger is als die nu al op sommige marineschepen wordt gebruikt. Met dat vermogen heb je volgens mij een aardig wapen in handen. Al moet ik me wel even afvragen hoe lang die laser dat vermogen moet leveren en hoe vaak die een ‘power beam’ afvuurt. Volgens mij doen huidige hele krachtige lasers dit ook maar een fractie van een seconde voordat ze weer opgeladen moeten worden.
   Nog maar te zwijgen over hoe je zoveel vermogen wilt gaan opwekken.

 3. Via laser kan ook audio en data mee verzonden worden, wellicht handig voor communicatie ^^)

  Zou je met een giga power laser de zon in twee delen kunnen snijden?

  Het word echt tijd dat de mens goed gaat nadenken over hun gedrag

Speak Your Mind

*