27 februari 2024

Waarom draaien alle planeten om de zon naar dezelfde richting?

Alle acht planeten draaien tegen de klok om de zon [1]De zon zelf draait ook tegen de klok in, de planetoïden tussen Mars en Jupiter ook, de meeste manen van de planeten ook. – bekijk hier een mooie simulatie van het heelal waarin je ’t kunt zien. Interessante vraag is waarom ze dat doen, waarom ze allemaal dezelfde kant uit draaien. Qua asrotatie zijn er afwijkende planeten, want Venus draait de andere kant uit en Uranus z’n rotatieas ligt geheel op z’n zij. Dus waarom geen afwijking bij de rotatie om de zon? Het antwoord is dat ze nu allemaal keurig netjes dezelfde kant uit draaien, maar dat ze dat helemaal in het begin van het zonnestelsel niet deden! Ons zonnestelsel is ontstaan vanuit een grote moleculaire wolk van gas en stof, die als geheel een rotatie tegen de klok had. In het midden van de wolk bevond zich de grootste massa en dat werd de zon, de rest van de wolk platte af tot een protoplanetaire schijf, die dezelfde richting had als de proto-zon. Binnen de schijf ontstonden de planeten uit zogeheten planetesimalen, die mogelijk alle kanten uit draaiden. Het is door botsingen dat ze uiteindelijk allemaal dezelfde kant uitdraaiden. Hoe uit de chaotische bewegingen uiteindelijk één voorkeursrichting ontstond wordt prachtig weergegeven in onderstaande video, waarin een docent natuurkunde de werking van de zwaartekracht uitlegt met behulp van een soort laken. Kijk vanaf 2:30 min. voor het gedeelte over de richting, als de docent knikkers verschillende kanten opgooit. Kijk dan wat er gebeurt!

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 De zon zelf draait ook tegen de klok in, de planetoïden tussen Mars en Jupiter ook, de meeste manen van de planeten ook.

Comments

  1. Quote1 : “…nu allemaal keurig netjes dezelfde kant uit draaien, maar dat ze dat helemaal in het begin van het zonnestelsel niet deden! ”
    Quote2 : “…die mogelijk alle kanten uit draaiden.”

    Quote1 is veel beslister dan quote2 : ‘mogelijk’ . 😉

    Groet, Paul

Speak Your Mind

*