6 december 2023

Waarnemingen NASA’s IBEX leggen interstellair magnetisch veld vast

Credits: NASA/IBEX/Adler Planetarium

Sterrenkundigen hebben met behulp van waarnemingen gedaan door NASA’s Interstellar Boundary Explorer (IBEX), een ruimtevaartuig dat in 2008 werd gelanceerd, het interstellair magnetisch veld rondom het zonnestelsel vast kunnen leggen. In een op 8 februari in the Astrophysical Journal gepubliceerd artikel komen ze met details over het magnetisch veld buiten de heliopauze, de rand van het zonnestelsel. In het artikel gaat men uit van de door IBEX waargenomen lange band aan de hemel, waar hoogenergetische protonen, die tot de zonnewind behoren, na een lange reis van de zon naar de buitenste delen van het zonnestelsel teruggekaatst zijn en weer richting de binnenste regionen van het zonnestelsel zijn gegaan en waar ze gedetecteerd zijn door de instrumenten van IBEX. In de afbeelding hieronder zie je die band,

Credit: SwRI

Zoals in de bovenste afbeelding te zien is heb je in die buitenste delen een gebied gelegen tussen de zogeheten termination shock en de heliopauze. Men denkt dat sommige protonen van de zonnewind een elektron op kunnen pikken, waardoor ze in staat zijn door de barriére van de heliopauze heen te breken. Daar buiten raken ze het elektron weer kwijt en dan komen ze vervolgens in aanraking met het interstellair magnetisch veld, het magnetisch veld van de Melkweg. Hieronder een simulatie van het interstellair magnetisch veld (ISMF in de afbeelding), buiten de heliopauze (HP). Van drie protonen, die opgevangen zijn door IBEX, is aangegeven hoe ver ze vermoedelijk gekomen zijn.

Credits: SwRI/Zirnstein

Door de waarnemingen van de IBEX band heeft men een indruk kunnen krijgen van de richting en sterkte van het interstellair magnetisch veld. De termination shock is al gepasseerd door de Voyager 1 (op 94 AE, astronomische eenheid, de afstand tussen aarde en zon, 150 miljoen km) en Voyager 2 (84 AE) en die hebben ook waarnemingen gedaan aan het magnetisch veld, maar op die positie is dat veld behoorlijk verstoord. Bron: NASA.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d