19 april 2024

Mayak, de crowdfunded satelliet, is klaar voor lancering

Mayak

De Russische Mayaksatelliet is bijna af – de eerste satelliet de helemaal dankzij crowdfunding tot stand is gekomen. Het project is bedacht door medewerkers van de Technische Universiteit van Moskou en heeft via Boomstarter zo’n anderhalf miljoen roebels opgehaald, ongeveer 20.000 euro. Dit is voldoende om de satelliet te bouwen en te testen.

Het project heeft drie doelen. Ten eerste te bewijzen dat je inderdaad via crowdfunding ruimtevaartprojecten kan financieren. Dat betekent dat ruimtevaart niet meer is voorbehouden aan regeringen en rijke individuen, maar dat iedereen met een passie voor het heelal een project kan opstarten en financieren.

Ten tweede is het de bedoeling dat Mayak (Russisch voor “baken”) zichzelf zal uitvouwen en met zijn vele reflectoren zonlicht zal weerkaatsen. Dat is namelijk alles wat Mayak kan: zonlicht reflecteren en het helderste kunstmatige object aan de nachthemel worden. Er zit verder nauwelijks elektronica in.

Ten derde wil men een aerodynamisch remsysteem ontwikkelen, waarmee satellieten zonder noodzaak voor stuwraketten terug naar de aarde gebracht kunnen worden. Voor dat derde doel zijn extra fondsen vereist, dus als je ergens een paar euro heb leggen, doneer het dan! Tenzij je niet zit te wachten op een superheldere reflectiesatelliet boven je hoofd. Dat kan ik nog begrijpen ook.

Je kunt de satelliet straks volgen met een smartphone-applicatie, mocht je dat willen. Ten slotte heeft Roscosmos aangegeven dat Mayak nog voor de zomer van 2016

Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    Tja, als ik heel eerlijk ben, dan vind ik dit een soort horizonvervuiling in het kwadraat!

    groet,
    Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*