21 november 2018

Mysterieuze snelle radioflits duikt steeds weer op

Beeld: Artistieke impressie van de Arecibo-telescoop (diameter 305 meter) in Puerto Rico met zijn hangende platform waaraan de radio-ontvanger is bevestigd. Credit: Danielle Futselaar

Beeld: Artistieke impressie van de Arecibo-telescoop (diameter 305 meter) in Puerto Rico met zijn hangende platform waaraan de radio-ontvanger is bevestigd. Credit: Danielle Futselaar

Astronomen hebben voor het eerste een zogeheten

Reacties

 1. Enceladus Enceladus zegt:

  Ik roep even iets geks: is er al gekeken in hoeverre mate de flitsen (deels) identiek zijn? Ik lees dat ze dezelfde eigenschappen hebben, maar zijn er al computers op los gelaten om te kijken of het niet om een gecodeerd bericht zou kunnen gaan? Ik bedoel maar: straks hebben we met zijn allen zitten slapen en ontgaat ons het bewijs voor een buitenaardse beschaving…

  groet (ook aan ET),
  Gert

 2. Gert, ik heb alleen de inleiding van het wetenschappelijk artikel gelezen (zie link in de blog naar Nature), maar daarin wordt gesproken over een variatie van spectra bij de flitsen. Ze zijn dus niet allemaal identiek. Of ze die flitsen geanalyseerd hebben om te zien of het om een gecodeerd bericht gaat weet ik niet. Tsja, op zich wel een intrigerende gedachte. Eén van de FRB-deskundigen is overigens de Australische Emily Petroff, waarvan diverse artikelen worden genoemd in bovenstaand vakartikel – ze heeft er heel wat op haar naam staan. Ik zie Petroff binnenkort, want dan houdt zij ook een presentatie op een SETI-bijeenkomst, waar ik ook heen ga. En je raad het al waar haar lezing over gaat…. SETI and Fast Radio Bursts 😀 ik zal binnenkort een blogje wijden aan die bijeenkomst.

  • Enceladus Enceladus zegt:

   Nou Arie, als ik dan een verzoeknummer mag indienen: vraag haar eens of men al op het idee is gekomen om die flitsen te analyseren om te zien of er mogelijk een code in is verwerkt.

   groet,
   Gert (Nee heb je, ja kun je krijgen, zelfs van ET)

   • Ik zal ‘t haar vragen. Eh… ik heb net een blog geschreven over die SETI bijeenkomst, waar Emily Petroff ook bij is. Zoals ik schrijf zijn er nog enkele plaatsen beschikbaar om mee te doen aan die bijeenkomst, dus als je wilt kan je haar die vraag zelf ook stellen. 😀

 3. Robert Heijd zegt:

  Haha ookal zou ik een paar krachtige telescopen (jaloers!) een heel mooie besteding vinden, als ET met zn lichtflitsjes zo broodnodig om onze ‘ goedemiddag jongen, hoe is het weer daar ” verlegen zit, we hem misschien beter kunnen negeren, voor je het weet wil die een euro :D.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.