Site pictogram Astroblogs

Februari verplettert alle globale temperatuur records…

Globale temperaturen hebben een nieuw absoluut record behaald in februari. Het oude record van afgelopen maand werd totaal verbrijzeld temidden van een El-Nino met recordsterkte. Credit: NASA

De eerste vroege metingen van de globale temperatuur op aarde van februari zijn binnen, en het lijkt nu heel duidelijk: Global Warming gaat in de overdrive.Er zijn dozijnen globale temperatuurmetingen, en normaal zullen klimaatwetenschappers altijd wachten tot de officiële metingen binnen zijn, zo halverwege de volgende maand, om een nieuw record bekend te maken. Maar de waarnemingen van deze maand zijn zo extreem dat er geen reden is om te wachten: februari heeft het vorige temperatuurrecord van de vorige maand volledig verbrijzeld.Gebruikmakend van onofficiële data en met de nodige wetenschappelijke correcties, lijkt het erop dat februari 2016 zo rond de 1.15 tot 1.4 graden warmer was dan het lange-termijn gemiddelde, en ongeveer 0.2 graden hoger dan vorige maand – goed genoeg voor de hoogste gemiddelde temperatuur ooit gemeten voor deze maand.Hou in de gaten dat het van het begin van het industriële tijdperk tot afgelopen oktober heeft geduurd om de eerste 1.0 graden stijging ten opzichte van pre-industriële metingen te behalen. En dat we de volgende 0.4 graden in de afgelopen 5 maanden hebben behaald. Zelfs als we rekening houden met onzekerheden in deze vroege datasets, dan nog betekent het dat het record van februari vrijwel zeker is en dat het duidelijk de vorige maand heeft verbroken.Dit betekent dat voor grote delen van de planeet er geen sprake is geweest van een winter. Sommige delen van het poolgebied waren meer dan 16 graden Celsius warmer dan ‘normaal’ voor februari, met temperaturen boven het vriespunt, vergelijkbaar met de normale niveaus in juni, in wat normaal de koudste maand van het jaar zou moeten zijn. In de VS was de winter de warmste ooit in steden van kust tot kust. In Europa en Azië  werd in tientallen landen het record gebroken voor februari. In de tropen zorgt de record-warmte voor de langste koraal-bloei ooit.

Het meest noordelijk gelegen bewoonde gebied, Svalbard in de Noorse archipel, heeft gemiddeld 10 graden hogere temperaturen gehad in de winter, met meer dan 25 dagen boven het vriespunt sinds 1 december. Dat soort extreme temperaturen heeft een record dieptepunt getriggerd voor de bedekking van het zeeijs in het noordpoolgebied.De data voor februari is zo overweldigend dat zelfs klimaat sceptici het record al omarmd hebben. Op zijn blog schrijft voormalig NASA wetenschapper Roy Spencer dat volgens satelliet data – de dataset die veel wordt gebruikt door klimaatsceptici vanwege verschillende redenen – februari 2016 abnormale temperaturen vertoonde, vooral in de poolgebieden. Vol ongeloof checkte Spencer ook zijn data met andere data die afgelopen week werd vrijgegeven en zei dat de overlap ‘niet beter kan zijn’. In gesprek met de Washington Post zei Spencer dat de februari data aantoont dat er opwarming is. De vraag is hoe groot die is…Natuurlijk gebeurt dit allemaal in de context van een recordbrekende El Nino, welke er voor zorgt dat temperaturen wel 6 tot 8 maanden hoger kunnen zijn – vooral omdat het lang duurt om de overtollige hitte uit de pacific af te staan aan de rest van de planeet. Maar El Nino is niet alleen verantwoordelijk voor de absurde getallen die we zien. El Nino’s invloed op de poolgebieden is nog steeds niet precies begrepen en is waarschijnlijk klein. In feite is de invloed van El Nino op de globale temperatuur waarschijnlijk klein – in de orde van 0,1 graden Celsius of zo.Wat er nu gebeurt is eigenlijk de vrijlating van 20 jaar opgeslagen opwarming die is opgeslagen in de oceanen sinds de laatste grote El Nino in 1998.

Getallen als deze zorgen voor een grote verandering in ons klimaatsysteem. Peter Gleick, een klimaatwetenschapper op het Pacific Institute in Oakland, zei dat het moeilijk is de huidige temperatuurspike te vergelijken: “De oude aannames over wat normaal is kunnen we uit het raam smijten… De oude norm is niet meer geldig.”In zeer korte tijd is de wereld in het domein gekomen van de afspraken van de klimaattop in Parijs afgelopen december. Daar hebben kleine eilandengroepen, die voorlopen op het klimaatbeleid, een norm gesteld van 1.5 graden Celsius in 2100, en die norm werd omarmd door een globale gemeenschap van landen. In het huidige tempo, kunnen we deze norm dit jaar al bereiken, hoewel dan wel voor korte tijd. In feite zijn we op dagelijks niveau daar al aangekomen. We kunnen nu midden in het hart zitten van een storm van globale opwarming die een aantal kantelmomenten in gang kan zetten met vergaande gevolgen voor onze soort en de talloze anderen waarmee we onze planeet delen.De laatste metingen van de afgelopen twee dagen laten zien dat de hittegold door is gegaan. Donderdagmorgen bleek dat het Noordelijk Halfrond de twee graden grens voor het eerst in de vastgelegde historie heeft doorbroken, en wellicht voor het eerst sinds de menselijke beschaving begon enkele duizenden jaren geleden. Dat punt is voor lange tijd (enigszins arbitrair) gehouden voor het moment dat klimaatverandering ‘gevaarlijk‘ zou kunnen worden voor de mensheid. Dit punt is nu veel sneller aangekomen – hoewel maar heel kort – dan verwacht. Dit is een mijlpaal voor de mensheid. Klimaatverandering verdient onze grootste aandacht…

Een dagelijkse analyse van de globale temperatuur toont dat het Noordelijk Halfrond waarschijnlijk de twee graden grens op 3 maart 2016 heeft doorbroken. Credit: Ryan Maue/Weatherbell Analytics

Bron: Slate door Eric Holthaus.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten