24 februari 2024

Klopt de claim over de snelle radioflits FRB 150418 wel?

Credit: Keane et al.

Ruim een week geleden kwam daar het bericht dat sterrenkundigen er voor het eerst in zijn geslaagd om van een snelle radioflits – in het Engels een ‘fast radio burst’, afgekort tot FRB – vast te stellen waar ‘ie precies aan de hemel plaatsvond en wat de bron van de radioflits was. Het ging om FRB 150418, een uitbarsting die nog geen duizendste van een seconde duurde en die in april vorig jaar werd gedetecteerd met de Parkes radiotelescoop in Australië. Het was de 17e keer dat zo’n FRB was waargenomen en de eerste keer dat de bron ervan werd gelokaliseerd, een elliptisch sterrenstelsel genaamd WISE J071634.59-190039.2 (kortweg WISE 0716-19), dat zes miljard lichtjaar van de aarde staat (zie de afbeelding hierboven). Vermoedelijke bron van de snelle radioflits: twee neutronensterren die tegen elkaar knalden en samensmolten. Echter, in de dagen er na kwam er berichten die deze waarneming en de interpretatie ervan ter discussie stellen. Op 2 maart bijvoorbeeld kwam daar het bericht dat men met een andere radiotelescoop, de 305 meter grote Arecibo radiotelescoop op Puerto Rico, een andere snelle radioflits heeft gezien, die niet één keer uitbarstte, maar wel 11 keer (zie afbeelding hieronder van alle 11 de flitsen) –  FRB 121102 heette de repeterende snelle radioflits.

Credit: L. G. Spitler et al.

OK, als het twee neutronensterren zijn die tegen elkaar knallen krijg je één uitbarsting te zien, niet 11. Er werd direct geopperd dat er wellicht meerdere vormen van snelle radioflitsen zijn en dat je repeterende en eenmalige FRB’s kunt hebben. Maar dat is niet alles wat is gezegd over FRB 150418 en de claim dat ’t een stel botsende neutronensterren in het ver verwijderd ellipsstelsel WISE 0716-19 zijn. Zo is de helderheid van WISE 0716-19 op 26 en 27 februari j.l. gemeten door de sterrenkundigen Edo Berger en Peter Williams (Universiteit van Harvard) en die blijkt te zijn toegenomen. De twee wilden de radio-nagloed van de FRB meten en die bleek er een half jaar later nog steeds te zijn, hij is zelfs sterker geworden. Het gaat kennelijk om een actief sterrenstelsel en dat maakt het minder waarschijnlijk dat de bron van FRB 150418 twee botsende neutronensterren zijn. Bron: Astrobites + Francis Naukas + National Geographic.

Share

Comments

  1. De vraag is of alle signalen wel een identieke dispersiecurve hebben, die is om onduidelijke redenen uit de plaatjes gehaald (gefaseshift) voor de “duidelijkheid”. Dat is de juist cruciale factor dat het signaal ET maakt en dat ze uit dezelfde bron komen.

  2. In het vakartikel wordt over die 11 dispersiecurves gezegd: “These bursts have dispersion measures and sky positions consistent with the original burst.”

  3. rudiev zegt

    Tegenwoordig zou men ook met ligo kunnen kijken of de flitsen uit een gebeurtenis komen waar zware hemellichamen bij betrokken zijn, deze zouden dan ook zwaartekrachtgolven geproduceerd moeten hebben. Al is het bij een herhalende FRB volgens mij dan wel uitgesloten dat het een botsing van zware hemellichamen betreft.

Speak Your Mind

*