19 juli 2024

Golven gespot op buitenaardse zee

Credit: NASA

Wetenschappers hebben voor het eerst golven waargenomen op een andere wereld. We hebben het hier niet over lichtgolven of geluidsgolven, maar over golven op een vloeistof – zoals op onze rivieren en oceanen. De Cassini-ruimtesonde heeft namelijk golven aangetroffen op drie meren op de Saturnusmaan Titan, waaronder Ligeia Mare. Deze ijskoude “zeeën” (temperatuur zo’n -180 C) bestaan niet uit water, maar uit vloeibare koolwaterstoffen, zoals methaan en ethaan. Je kunt je surfplank trouwens thuislaten, want de golven zijn slechts 1,5 centimeter hoog en bewegen slechts 70 centimeter per seconde, zo blijkt uit een combinatie van radarbeelden en wiskundige modellen. Overigens zijn bij eerdere metingen geen golven aangetroffen. Op Titan begint het langzaam zomer te worden, dus wellicht dat het veranderen van de seizoenen verantwoordelijk is voor de rimpelingen.

© NASA/JPL-Caltech/ASI/Cornell

Ligeia Mare is één van de grotere zeeën op Titan en heeft een diepte van ongeveer 200 meter. Net zoals de meeste Titaanse meren en zeeën bevindt Ligeia Mare zich nabij de noordpool van de grootste maan van Saturnus en op één na grootste maan van het zonnestelsel (groter dan Mercurius!). Overigens is in 2013 een vreemd object gesignaleerd in deze zee, dat op beelden uit 2007 nog niet zichtbaar was. In 2014 was het object nog altijd zichtbaar, maar in 2015 was het verdwenen. Wat het geweest is, weet niemand. Suggesties zijn ondermeer schuim en “ijs” (bevroren vaste stoffen).Bronnen: Universe Today en APOD.

Share

Comments

 1. Nico W zegt

  Ik neem aan dat die ‘foto’ van Titan met Saturnus op de achtergrond, een ‘artist impression’ is?

  • Olaf van Kooten zegt

   Uiteraard 😉

  • Enceladus zegt

   Totdat we in plaats van rovers varende robots of drones gaan sturen, zal zo’n beeld een ‘artist impression; moeten zijn. Als ik het goed heb, zou een drone op Titan wel degelijk tot de mogelijkheden moeten behoren. Er is immers een dampkring en dus zou je er moeten kunnen vliegen. Grootste probleem voor zo’n drone lijkt me de energievoorziening. Misschien in combinatie met een lander die voorzien is van een radioactieve energiebron, odat de drone af en toe kan gaan ‘bijtanken’?

   groet,
   Gert (Enceladus)

 2. Co van Driel zegt

  Dat vreemde object was een schip, dat nu gezonken is.

Speak Your Mind

*