28 mei 2024

NASA wil nieuw supersonisch passagiersvliegtuig gaan ontwikkelen

Zo zou het vliegtuig eruit kunnen zien. Credit:
Lockheed Martin Aeronautics/NASA

NASA wil een nieuw supersonisch passagiersvliegtuig gaan ontwikkelen – een soort Concorde, maar dan groener, goedkoper en vooral stiller. Als het NASA-budget van 2017 wordt goedgekeurd, dan wil het ruimte- en luchtvaartagentschap het X-Plane-programma nieuw leven inblazen. Als alles volgens plan verloopt, zou de eerste testvlucht in 2020 kunnen plaatsvinden.Het probleem van supersonische vluchten is natuurlijk de herrie – da’s meteen de reden waarom het verboden is (althans boven bewoond gebied). Zodra een vliegtuig de geluidsbarriére doorbreekt, ontstaat er een schokgolf die krachtig genoeg is om ramen te laten sneuvelen.

Alternatief concept van het vliegtuig.Credit: NASA/Boeing

NASA wil dit voorkomen door gebruik te maken van een revolutionair ontwerp. Hiertoe wil NASA afstappen van het traditionele “buis met vleugels” concept van vliegtuigen. In plaats daarvan bestaat het hele vliegtuig uit één stuk, met verticale staarvleugels om schokgolven naar boven te duwen, weg van de grond. NASA noemt dit Quiet Supersonic Technology (QueSST). Het beroemde luchtvaartbedrijf Lockheed Martin heeft opdracht gekregen om met een voorlopig ontwerp te komen voor zo’n vliegtuig.Over 17 maanden zal begonnen worden met het fabriceren van een prototype, dat uitgebreid getest zal worden op zijn ‘stilte’ en energieverbruik. Het is namelijk de bedoeling dat het vliegtuig 15 procent zuiniger zal zijn dan de huidige generatie vliegtuigen! Nu nog hopen dat NASA de beschikking zal krijgen over de benodigde fondsen, want ik ben behoorlijk enthousiast geworden 🙂 Bron: Universe Today.

Share

Comments

  1. Monique zegt

    Lijkt me wel mooi al die nieuwe modellen. In dit Darpa filmpje DARPA’s Vertical Takeoff and Landing Experimental Plane (VTOL X-Plane)

Speak Your Mind

*