17 juni 2024

De afstand tot Planeet Negen uitgelegd met een voetbalveld, peper, druiven, spelden en een drone

negen

Sterrenkundigen hebben een vermoeden dat er een negende planeet in onze zonnestelsel is, een planeet tien keer zo zwaar als de aarde – Planeet Negen. Schattingen van de baan geven aan dat z’n perihelium (dichtste punt bij de zon) op 200 Astronomische Eenheid (AE) gelegen is, da’s tweehonderd keer de afstand aarde-zon, dus tweehonderd keer 150 miljoen km, da’s 30 miljard km, z’n aphelium ligt op 1200 AE, da’s pakweg 180 miljard km. Mmmmm, klinkt leuk allemaal, maar het zegt helemaal niets. De afstand tot de maan is zo’n 385.000 km, daar deden de Apollo’s een dag of drie over om te komen, dat zegt iets. Maar al die miljarden km’s zeggen niets. Vandaar dat sommigen de euvele moed hebben genomen de afstanden in het zonnestelsel te visualiseren en de video hieronder van Squarespace is de beste tot nu toe die ik en tegengekomen, zeker omdat ‘ie gericht is op de afstand tot Planeet Negen. Uitgelegd op een voetbalveld met een voetbal, peper, druiven, spelden… en een drone! Een aanrader om te kijken! Oh ja, in de video hanteren ze yards als eenheid van afstand – 1 yard is

Share

Speak Your Mind

*