27 juni 2019

Nova’s produceren veel bouwstenen voor rotsplaneten en levende wezens

Hubble-opname van de puinwolk van een nova. Dit is niet Nova Delphinis 2013.

Hubble-opname van de puinwolk van een nova. Dit is niet Nova Delphinis 2013.

Met behulp van NASA’s vliegende observatorium SOFIA1 hebben astronomen ontdekt dat bij nova-uitbarstingen de ruwe materialen voor rotsplaneten zoals de aarde geproduceerd worden. Een nova is het minder gewelddadige neefje van de supernova en kan als een nieuwe ster aan de hemel stralen (nova betekent dan ook “nieuw”). In werkelijkheid is het helemaal geen nieuwe ster, maar juist een hele oude. Een nova is feitelijk een explosie aan het oppervlak van een uitgedoofde ster, waarbij de ster niet vernietigd wordt. Bij een supernova zou zo’n ster het geweld niet overleven!

Anyway, met behulp van SOFIA heeft men gekeken naar Nova Delphini, die in 2013 is “afgegaan” in het sterrenbeeld Delphinum (Dolfijn). De restanten van die nova blijken rijk te zijn aan koolstof, zuurstof, stikstof, neon, magnesium, aluminium en silicium – de bouwstenen voor rotsplaneten

  1. Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy []

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.