24 mei 2024

Magnetosfeer Mars even flink van slag na passage komeet Siding Spring

 

mars-siding_spring_graphic_final

In oktober 2014 passeerde de komeet C/2013 A1 (Siding Spring) Mars op korte afstand, hij vloog er toen op een kortste afstand van 139.500 km met een snelheid van 56 km/s rakelings langs – dat werd zelfs op aarde nauwlettend gevolgd. We wisten al dat de passage de ijle atmosfeer van Mars flink had be

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Ik zie aan de tekening dat Siding Spring, in tegenstelling tot Mars, met de klok mee beweegt. Zou me een aardige klap zijn geweest als die twee elkaar wél hadden geraakt…

  Destijds had ik heel veel verwacht van deze komeet en eerlijk gezegd was het nogal een desillusie. Als ik nu lees dat het centrale deel van de coma van de planeet het oppervlak van Mars waarschijnlijk zelfs heeft bereikt, vraag ik me af hoe het kan dat er geen foto’s zijn? Oké, de rovers waren even op non-actief gezet. Maar waar zijn de foto’s van de naderende komeet en waar zijn de foto’s van het uitzwaaimoment toen Siding Spring weer op veilige afstand was?

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Gisteren naar het verhaal over de mars rovers gekeken. Daarbij werd de opmerking gemaakt dat deze voertuigen geen uit schakelaar hebben om te voorkomen dat iemand per ongeluk deze schakelaar zou gebruiken. Het is nogal ver weg om hem weer aan te zetten…. Dus de mars rovers stonden gewoon aan, wellicht op de minimum stand, maar niet uit.

 3. Er is ook wel degelijk een foto gemaakt door een van de rovers. De foto is echter wazig.

  • Enceladus zegt

   Bedankt Chris. Tja, niet echt een spectaculair resultaat.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • In het verhaal op de tv werd ook gezegd dat de camera’s aan boord niet ontworpen waren voor tele opname, maar meer van het type close up waren om de grondmonsters goed in beeld te krijgen. Dus ik vind het resultaat helemaal niet slecht met dit gegeven in het achterhoofd. Dit verhaal kwam naar voren doordat een van de rovers op een puntige steen vast was komen te zitten en een deel van de rover zich in de losse ondergrond aan het ingraven was.

    • Enceladus zegt

     Ik heb anders al eens prachtige zonsondergang/opkomst foto’s gezien die door de rovers waren gemaakt en ook is al eens vastgelegd dat een van de Mars-maantjes voor de zon langs bewoog. Dat was toch echt prima te zien, dus kennelijk kunnen die camera’s dat wel.

     groet,
     Gert (Enceladus)

 4. Als deze komeet was ingeslagen, zou het zeker een flinke klap zijn geweest, maar dan was er wel een sterker magnetisch veld, die het water naar boven zou kunnen toveren, als er al water op mars is en het water in de dampkring vast kon houden. maar daarnaast zou een verandering van de magnetosfeer van Mars niet alleen Mars veranderen. Ook de rest van ons directe zonnestelsel zou er gevolgen door kunnen ondervinden. Rondtrekkend puin wat plots wordt aangetrokken door een ander punt is maar een klein voorbeeld.

Speak Your Mind

*