18 februari 2019

De lancering van de ExoMars 2016-missie vanuit Noordwijk

Astroblogs-collega Arie heeft er al een blog aan gewijd, maar ik had vandaag het voorrecht om de lancering van ExoMars 2016 via een live-videoverbinding mee te maken tussen enkele honderden ESA-medewerkers en mensen van de pers. Nu was ik nog niet eerder bij ESA geweest, dus ik keek mijn ogen uit, want deze organisatie vormt met alle gebouwen op een groot terrein zowaar een soort dorp op zich. Een sterrendorp, als het ware.

De zaak raakte gedurende het uur voor de lancering steeds voller.

De zaal raakte gedurende het uur voor de lancering steeds voller.

Via een live-videoverbinding werden we eerst bijgepraat over het ExoMars-project. Eigenlijk bestaat ExoMars uit twee delen: ExoMars 2016 en 2018. Bij de lancering van vandaag zijn de Trace Gas Orbiter en Schiaparelli op reis gegaan. De Trace Gas Orbiter (TGO) gaat hopelijk uitsluitsel geven over de aard van de al eerder aangetroffen sporen van methaan in de Mars-atmosfeer. Methaan kan zowel een biologische als een geologische oorsprong hebben. Eerder is al vastgesteld dat de hoeveelheid methaan varieert door de tijd en per locatie. Was

Reacties

 1. Leuk om te lezen hoe die lancering van ExoMars 2016 vanuit Noordwijk te volgen was! De foto’s geven daar ook een aardige indruk van.

 2. Enceladus Enceladus zegt:

  Wat ik nog vergat te melden in de blog: op de parkeerplaatsen bij ESA trof ik opvallend veel auto’s aan met een speciaal diplomaten-kenteken (dat is een Nederlands kenteken met 4 cijfers en de letteraanduiding CD, voor Corps Diplomatique).

  Wie weet wat al die diplomaten bij ESA doen? ESA is toch vooral een wetenschappelijke organisatie en geen politieke?

  groet,
  Gert (Enceladus)

 3. Monique Monique zegt:

  Duidelijk uitgelegd, we zijn weer helemaal op de hoogte. Ik ben daar ook wel eens op dat terrein van ESA geweest (rondleiding). Ook binnenin sommige gebouwen waar ze van alles uittesten. Groot en indrukwekkend allemaal.

 4. Zou het mogelijk kunnen zijn dat er wat methaan van onze Aarde de ruimte in gaat en voor een deel in Mars atmosfeer opgenomen word?

  • Enceladus Enceladus zegt:

   Dat lijkt me eerlijk gezegd uitgesloten, want als dat het geval zou zijn, dan zou methaan in de Mars-atmosfeer overal in gelijke hoeveelheden voor moeten komen. En dat is dus niet het geval, zoals ik al schreef in bovenstaande blog. Methaan wordt op verschillende locaties op Mars in verschillende concentraties aangetroffen en die concentraties variëren ook nog eens met de tijd. M.a.w.: het methaan in de Mars-atmosfeer heeft overduidelijk zijn oorsprong op die planeet.

   groet,
   Gert (Enceladus)

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: