2 december 2023

De bouw van een 25 x 100 frontlens zenitspiegel bino Dobson

25 x 100 frontlens zenitspiegel bino dobson op stalen zuil statief

25 x 100 frontlens zenitspiegel bino dobson op stalen zuil statief

INTRODUKTIE

Ja…ja…zeer geachte Astroblogslezeressen en lezers….da’s een hele mond vol…enne…ik moet eigenlijk best wel bekennen dat ik het verzinnen van een passende naam voor mijn nieuwste zelfbouw astrospeeltje zo ongeveer het moeilijkste onderdeel heb gevonden in het hele proces van bedenken en construeren. Een proces overigens waarmede ik mijzelve bijna een jaar zeer plezant mee heb vermaakt! Nu moge het gevoegelijk bekend zijn dat ik “iets en zeer gepassioneerd heb met spiegels” en “iets maar dan in tegenovergestelde richting als het gaat om dingen met lenzen” en het moge ook gevoegelijk bekend zijn dat dat vooral te maken heeft met de “prijs-pret-verhouding betreffende dingen met lenzen” en niet zozeer om de kwaliteit van “dingen met lenzen”. Lenzentelescopen zijn prima instrumenten edoch

Share

Comments

 1. Jan, bedankt voor deze beknopt summiere introducerende inleidende korte samenvatting van de bouw van een 25 x 100 frontlens zenitspiegel bino Dobson. 😉 Nee even alle gekheid op een stokje, erg leuk en verhelderend om te lezen waar je allemaal op stuit als je zo’n instrument aan het bouwen bent. Dát zouden ze nog eens moeten uitvinden, IKEA telescoop-bouwpaketten, waarbij je alleen een schroevendraaier en een imbussleutel nodig hebt. 😀

 2. Avatar foto Monique zegt

  Wat een apart ding om te zien. Doet me denken aan zo’n eenarmige bandiet.
  Niet Robs Grote Tuinverbouwing, maar Jan’s Grote Bino Dobson Bouw. Mijn ouwe kijker is 8×40 Die ga ik echt niet in de oude Maas gooien. Het enige vervelende vind ik dat bewegen. Daarom had ik eens naar een grote kijker op statief gezocht (die ik dus wel van m’n lijst kan schrappen, 10×50 voor ouwe ogen)
  http://www.telescoop.nl/bresser-astro-20×80-saturn
  Bij optiek staat uittrede pupil 4 mm.

  Citaat “Zucht….dit gevoel is beter dan S…. en dan heb ik het hier over Stoelendansen, waar dachten jullie aan..hihi??!!”

  Ik dacht meteen aan Snoepen (what else)
  Smiley

 3. Is er geen maximum op de lengte van Astroblogs? 😉
  Maar leuk om te lezen hoor Jan, die liefde van je voor… niet één, maar twee refractors!

 4. Ik lees de bijdragen van deze auteur niet meer. Wel geprobeerd, maar zijn oeverloze geleuter in gekunsteld leuk-Nederlands irriteert me mateloos.
  Rob.

  • Rob, alle auteurs hebben zo hun eigen stijl. Als die van Jan je niet bevalt is ’t prima zijn blogs niet meer te lezen, ik respecteer je keuze. Maar noem ’t geen oeverloos geleuter, want het gaat wel over de edele kunst der ATM – amateur telescope making en in dat gilde der techniek is Jan inmiddels een meester geworden. Beetje meer respect van jouw kant zou mooi zijn.

 5. Jan Brandt zegt

  Overigens staat er voor de liefhebbers van nog meer verrekijkergeleu….eh…spannende en zeer informatieve verrekijker-info een joekel van een artikel over ditzelfde onderwerp in de meest recente ZENIT (Maart 2016) van de hand van….jawel….Harrie Rutten (!!) en Willem van Enckevort.!

 6. Ik ben niet echt thuis in optiek en kijk ook geen sterren, maar ik heb wel recentelijk een defecte ‘projectie’-tv uit elkaar gehaald voor een paar onderdelen die ik nodig had voor een knutselprojectje en daar zit een flinke grote first-surface mirror in. Denk ca. 100 x 50 centimeter. Geen idee of het aan je optische eisen voor een project als dit voldoet, maar wellicht heb je er nog een keer wat aan voor een ander project. Die projectie tv’s zijn verouderde technologie en voor een paar tientjes op marktplaats wel te krijgen. Soms gratis.

 7. Jan Brandt zegt

  Hoi Wouter,
  Bedankt voor deze wereldtip!!
  Het zou mij zomaar kunnen voorkomen dat dit soort first surface spiegeltjes (nou ja..”tjes”???) best wel eens van een hele goede kwaliteit zouden kunnen wezen…..enne…..laat nou een goede klant van mij televisie-reparateur zijn….en dus ga ik zeker bij die beste man even langs om te kijken of hij nog een zo’n soort TV-toestel ergens in een donker hoekkie heeft rondslingeren!! Oh…enne…het feit dat je geen sterren kijkt is je bij deze, vanwege deze leuke tip, van harte vergeven, hoor….hihi!!!!

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: