24 juli 2024

Grootste structuur in het waarneembare universum ontdekt?

Computersimulatie van het kosmische web. Credit: Millenium simulation

Astronomen hebben een enorme structuur in het verre universum ontdekt, de zogenaamde BOSS Great Wall, een verzameling van 830 clusters van sterrenstelsels met een diameter van één miljard lichtjaar. Individuele sterrenstelsels zoals de Melkweg verzamelen zich in zogenaamde clusters, die door de zwaartekracht aan elkaar verbonden zijn. Clusters verzamelen zich op hun beurt weer in superclusters en zelfs die kunnen samen een grotere structuur vormen, een zogenaamde Kosmische Muur of filament. Op de allergrootste schaal doet het universum denken aan kosmisch spinnenweb, waarbij de draden van het web gescheiden worden door gigantische leegtes. De dikste draden zijn dan de Muren, die met hun zwaartekracht hun invloed doen gelden over een afstand van vele miljarden lichtjaren. In het nabije universum kennen we de Sloan Great Wall en (sinds 2014) de super-supercluster Laniakea, waartoe onze Melkweg behoort. Beide zijn gigantisch, maar de recent ontdekte BOSS Great Wall is bijna twee keer zo groot! Toch zijn niet alle astronomen overtuigd. De BOSS Great Wall bevat namelijk vele knikken, bochten en holtes die niet voorkomen in bijvoorbeeld de Sloan Great Wall. Het is daarom de vraag of je de BOSS Great Wall wel als één structuur kunt beschouwen.Het volledige onderzoek kan hier nagelezen worden. Bron: New Scientist.

Share

Comments

 1. Quote1 : “…gescheiden worden door gigantische leegtes…”

  ( hoe ‘leeg’ zijn die gigantische leegtes eigenlijk ? )

  Quote2 : “…De dikste draden …, die met hun zwaartekracht hun invloed doen gelden over een afstand van vele miljarden lichtjaren.”

  Ik neem aan dat die invloed slechts geldt tot de volgende (dunnere) draad, of eigenlijk dus slechts over ‘die gigantische leegtes’.
  De maat van die leegtes kan:
  1) zie plaatje computersimulatie kosmisch web.
  2) aangezien het waarneembare heelal ‘slechts’ 93 miljard lichtjaar is (http://www.astroblogs.nl/2009/08/04/hoe-groot-is-het-heelal-eigenlijk/)
  dan toch nauwelijks (quote2 ) “vele miljarden jaren” zijn?

  Of zie ik dat verkeerd ? 😕

  met vriendelijke groet
  Paul

Speak Your Mind

*