22 februari 2024

Wat is het lot van instabiele circumbinaire planeten?

circumbinary planets

Astronomen hebben inmiddels een aantal circumbinaire planeten ontdekt – planeten die rondom (beide componenten van) een dubbelster draaien, ongeveer zoals de planeet Tatooine uit Star Wars. Volgens huidige modellen is het onwaarschijnlijk dat die planeten op hun huidige locatie ontstaan zijn, aangezien de omstandigheden daar nogal turbulent zijn. In plaats daarvan zijn ze op grotere afstand ontstaan en later naar binnen gemigreerd.

Punt is alleen dat tijdens die migratie meerdere locatie doorkruist worden waarbinnen de omloopbaan van zo’n planeet instabiel zal worden. Wat is het lot van een dergelijke “Tatooine”? Volgens modellen is de kans slechts 10 procent dat de planeet zonder kleerscheuren zijn eindbestemming zal bereiken: een stabiele omloopbaan op relatief korte afstand tot de moedersterren.

De kans is nog eens 10 procent dat zo’n planeet in

Share

Speak Your Mind

*