Site pictogram Astroblogs

Orion nevel en Paardenkopnevel opnieuw vanuit Dordrecht gefotografeerd

Vorige winter (2014-2015) had ik de combinatiefoto “Paardenkop nevel – Vlamnevel – Orion nevel en Running man nevelgefotografeerd. Toen waren op mijn foto al een beetje de zwakke nevels in dit gebied zichtbaar maar ik wilde dit deze winterperiode verbeteren door meer opnames te maken. Helaas werkte het weer in de maanden december t/m februari van dit winterseizoen wederom niet erg mee, waardoor ik  beperkt bleef met mijn aantal opname-uren. Deze week was ik eindelijk begonnen om de opnames (totaal ca. 100 foto’s van 5 min belichting) te gaan bewerken tot 1 foto en het viel me toch niet tegen wat het geworden is:

Linksonder Vlamnevel-Paardenkopnevel, Rechtsboven Running man nevel en Orionnevel

De nevels zijn nog  niet spectaculair maar wel al goed zichtbaar. Spectaculair worden deze pas als de nevels met een gekoelde CCD-camera lang gelicht wordt met gebruikmakend van een Ha-filter. Ik heb deze opnames nu allemaal met een Canon5D-mark2 camera en WO66 (f=388mm) telescoop genomen. Dus dat met een Ha-filter wordt iets voor volgende winter-periode. Om een idee te geven  waar dit aan de hemel te zien is, heb ik bijgevoegde sterrenplaatjes uit Stellarium bijgevoegd en de foto op de plaats gezet waar deze in het sterrenbeeld Orion te vinden is.

Orion-Stellarium-16-3-2016-20-00uur-2Orion-Stellarium-16-3-2016-20-00uur

Wie aan begin van deze avond naar buiten kijkt richting het zuiden (het is vanavond helder weer!) zal het Orion sterrenbeeld snel herkennen.De Orionnevel is zelfs met het blote oog zichtbaar en door een verrekijker of kleine telescoop al geweldig mooi om te zien. Dit is een stervormingsgebied met stof en gasnevels waarin jonge sterren geboren worden. De Paardenkop en Vlamnevel daarentegen blijft verborgen voor het oog. Deze kunnen we alleen zichtbaar maken door  lang met een camera te belichten.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten