2 maart 2024

Het nieuws uit Moriond: 750 GeV difoton hobbel lijkt echt te zijn!

Credit: ATLAS Collaboration

Het wachten van de hele natuurkundige wereld was op de twee lezingen die vanmiddag gegeven werden in het Italiaanse skioord Moriond op de jaarlijkse voorjaarsconferentie Rencontres de Moriond, eerst Marco Delmastro van de grote ATLAS-detector en daarna Pasquale Musella van de net zo grote CMS-detector, beiden verbonden aan ’s werelds grootste deeltjesversneller, de Large Hadron Collider (LHC) van CERN bij Genéve. De links verwijzen naar de PDF’s met hun presentaties van vanmiddag. Grote vraag was: gaan de heren zeggen dat de in december gepresenteerde difoton-hobbel bij een massa van 750 GeV echt is of ruis? Het antwoord was dat het er op lijkt dat het signaal echt is, dat er echt iets aan de hand lijkt te zijn, dat de statistische betrouwbaarheid van de waarnemingen aan de hobbel verbeterd is door gebruik van meer data en door meer analyses van reeds bestaande data. De natuurkundige Adam Falkowski a.k.a. Jester van de blog Resonaances heeft al berekend dat de betrouwbaarheid van de gegevens verzameld door CMS tijdens Run 1 en 2 samen 3,4sigma is, da’s hoger dan de 2,6sigma die ze in december hadden. De hogere betrouwbaarheid komt onder andere door het gebruik van 0,6 /fb aan magneetloze data, die ze hebben gebruikt. Het nieuws komt op dit moment allemaal vers binnen, dus ik moet het nog allemaal even vergaren en tot mij laten komen. Afgelopen dagen dook er ook al een naam op voor het hypothetische deeltje, dat wellicht samenhangt met de waargenomen hobbel: het (of de?) Cernette deeltje, een verwijzing naar de dames van Les Horribles Cernettes, die op de allereerste foto prijken die ooit op Internet is verschenen. Duidelijk op dit moment is dat het gedetecteerde signaal echt lijkt te zijn (3,4 ? is nog geen 5 ?, de grens voor een ontdekking) en dat er weer allerlei nieuwe vragen opdoemen, zoals uit deze tweet blijkt – “pas in juli weten we ’t zeker!”:

Na vandaag zullen er wel weer heel wat theoretische artikelen bij de 285 reeds opgestelde en gepubliceerde artikelen komen, een nieuwe difoton-diarree als resultaat. Of noemen we ’t vanaf nu een Cernette-diarree? 😀[Update 19.30 uur] In het verhaal hierboven lezen we alleen over CMS, niet over ATLAS. Maar hoe zit het daar mee? Heeft ATLAS ook een versterkt signaal waargenomen? Uit de vanmiddag gepubliceerde artikelen blijkt van niet! In het zogeheten X > Z?? kanaal (da’s een andere dan het X > ?? kanaal) zagen ze géén excess, geen verhoging van het theoretisch voorspelde signaal. Maar als we deze tweet van Jester mogen geloven is er wel degelijk iets gezien door ATLAS, maar wordt dat uit de publiciteit gehouden!

Zie ook Lubos Motl’s The Reference Frame voor meer info over de laatste waarnemingen.

Share

Comments

  1. Folkert zegt

    De wachten ? het (of de?

  2. Ja excuus voor de taalfouten. Het is thuiskomen van m’n werk, snel even de berichten doornemen, blogje in elkaar flansen, hup publiceren, eten met het thuisfront, etc…. Dan willen er wel eens wat taalfoudjes doorheen schieten. Bedankt voor jullie opmerkzaamheid. Ik heb er trouwens net een update aan toegevoegd, een roddel die op Tweet verscheen over de ATLAS data.

  3. Precies de energie van 6 gefuseerde Higgs Bosons….

  4. Er zijn natuurlijk theorieën dat er meer, 5 zelfs, higgs bosonen zouden kunnen zijn, maar beschrijven die dan ook de verwachte massa’s? En zo ja, is dat is de buurt van deze 750 GeV?

  5. Ja er zijn inderdaad theorieën die uitgaan van meerdere Higgs bosonen. Probleem is alleen dat ze theoretisch heel moeilijk kunnen voorspellen hoe zwaar die broertjes (of zusjes) van het standaard Higgs boson zelf, een euvel waar het zelf ook mee te maken had, dat standaard Higgs boson dus.

  6. https://www.theguardian.com/science/2016/mar/18/excitement-grows-over-large-hadron-colliders-possible-new-particle-lhc

    in “lekentaal” met plaatjes , voor de gewone huis tuin en keukenlezer van de betere krant.

Speak Your Mind

*