14 juni 2024

De lente is begonnen

Voorstelling van de baan van de aarde om de zon en het begin van de vier seizoenen (credit: DVS

Voorstelling van de baan van de aarde om de zon en het begin van de vier seizoenen (credit: DVS Zwolle)

Vanochtend

Share

Comments

 1. Johan B. zegt

  Hoera! Nu alleen het lenteweer nog.

 2. Enceladus zegt

  “Sinds 1896 is de lente-equinox niet meer zo vroeg in het jaar gevallen als nu.”

  Ja, maar het ‘helpt’ natuurlijk wel dat we in februari een extra dag hadden. Zonder Schrikkeldag zou de lente pas op 21 maart begonnen zijn. Het is vandaag immers de 80e dag van het jaar en in een normaal jaar valt die 80e dag niet op 20 maart, maar op 21 maart.

  Ik vraag me dus of of die vroege lente-equinox nou echt zo vroeg is, of dat er sprake is van een vertekend beeld door de Schrikkeldag?

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Ja, de schrikkeldag heeft wel effect, zoals ook de Sterrengids zegt: “in de schrikkeljaren 2020, 2024, 2028, enzovoort, valt het begin van de astronomische lente nóg wat vroeger – vanaf 2044 ook in wereldtijd (UT) al op 19 maart.’ Over dat laatste: 2044 is ook een Schrikkeljaar, maar zonder die extra dag zou ’t toch vroeg lente zijn geworden, op de 20e maart.

Speak Your Mind

*