24 februari 2024

‘Dubbele komeet’ nadert aarde en eentje ervan (252P/LINEAR) is flink helderder geworden

komeet 252P/LINEAE, credit: by Gerald Rhemann on March 18, 2016 @ Farm Tivoli/Namibia SW-Africa

Komeet 252P/LINEAR, credit: Gerald Rhemann @ Farm Tivoli/Namibia SW-Africa

Morgen en overmorgen (21+22 maart) komen kort na elkaar twee kometen dicht bij de aarde. Eerst komt komeet 252P/LINEAR langs, die al zestien jaar geleden werd ontdekt, en die vorige week plotseling flink in helderheid steeg, van magnitude 11+ naar 6+ (!). Daarna is het de beurt aan de komeet P/2016 BA14 PanSTARRS, die pas in januari dit jaar werd ontdekt – in eerste instantie werd gedacht dat ’t om een planeto

Share

Comments

 1. Avatar foto Monique zegt

  Wat een vreemd uitziende komeet als ik inzoom op Stellarium.Smiley

  • Huh, wat vreemd? Heb jij de efemeriden van de komeet ingevoerd in Stellarium en toen kreeg je vervolgens dit te zien? Het lijkt de maan wel, nou ja als je naar die kraters kijkt ook weer niet. Erg vreemd. Welke datum/tijd is dit, dan probeer ik ‘m ook te simuleren en kijk ik wat er uit komt.

   • Avatar foto Monique zegt

    Gewoon 252P/LINEAR in het zoekvenster getypt. Het ziet er verder precies hetzelfde uit als jouw plaatje. Screenshot om: stellarium 2016-03-20 19-10-09-13
    Het enige verschil is dat ik op jouw plaatje extra onderaan Coma diameter (schatting) 9000 km en Gasstraart lengte (schatting) 0.000291Mio km zie staan. Dat ontbreekt bij mij.
    Ik zie nu op dit tijdstip ook dat soort maantje. (Je kunt op de afbeelding klikken voor vergroting)

    • Mmm, op 20 maart 2016 (vandaag dus) om 19.10 uur is de komeet 252P/LINEAR niet zichtbaar vanuit Nederland. kijken we op die afbeelding van jou niet gewoon tegen een stukje aarde aan? 🙂

     • Avatar foto Monique zegt

      Als je het zesde icoontje van links aanklikt, dan kijk je als het ware door de aarde heen. Dat is handig als je iets wilt bekijken dat niet zichtbaar is op dat moment omdat de aarde ervoor zit. Op die manier is de komeet dan toch zichtbaar. Klik je hetzelfde icoontje weer uit, dan zit je tegen de aarde aan te staren en zou je de tijd iets vooruit kunnen spoelen (dat duurt langer)

     • Ja, ik zat eerst tegen gras aan te kijken. Maar met die knop komt inderdaad de komeet tevoorschijn – handig zo’n knop. Op ongeveer hetzelfde tijdstip zie ik dit:

      stellarium-012

     • Avatar foto Monique zegt

      Wat als je met je wieltje gaat scrollen? Zie je dan ook dat vreemde maantje? Zo zie ik niks, wel inzoomen Arie Smiley

     • Ja heb ik gedaan, dan krijg ik de komeet te zien, tenminste gewoon een lichtpuntje met een vage coma eromheen.

 2. Avatar foto Monique zegt

  Het blijft bij mij iets anders, maar wat… Ik heb Stellarium 0.12.1 misschien ligt het daar aan?

  • Is dit de foto van de komeet zoals deze recent is, Monique?
   Wel vreemd als hier nog een rotsblok vanaf is gebroken van 60 tot 200 meter en blijft zo mooi in shape…

   • Avatar foto Monique zegt

    Heej Yochem, je bent er weer! Het is een screenshot van Stellarium die ik nog iets verder ingezoomd heb. Het object is vast een grap van de software engineers.
    Stellarium is een animatieprogramma van wat er in de ruimte te zien is. Je voert bijvoorbeeld een planeet, maan, komeet, nevel of satelliet in en je ziet welke richting je kijken moet in realtime. Het is ook handig als je een heldere ster ziet (bv op het westen) om vervolgens te checken waar je naar zit te kijken. Of als je wilt weten hoe laat een satelliet over je dak vliegt. Het programma is hier gratis te downloaden. Bovenin kun je uit de icoontjes een keuze maken welke voor jouw computer geschikt is.

    Ik ga Stellarium 0.14.3 er maar eens opzetten Smiley

    • Yochem is nooit weggeweest, hij reageert alleen niet meer zoveel en leest iets meer. 😉

     Ik dacht al… Dat dit de foto van de komeet was, maar niet dus.
     Ik kende het programma niet, maar ik ga het direct downloaden en bekijken. Hoe kom jij toch steeds aan die handigheidjes?

 3. Caroline zegt

  Vanavond rond 12 uur zagen we heel duidelijk een komeet langs komen met een duidelijk groene lange staart.
  Is dat de komeet waar jullie het over hebben?
  Het was in het zuiden te zien en ging richting de Noordzee.
  Wij wonen in West -Brabant bij Bergen op Zoom.
  Ik ben benieuwd wat we precies gezien hebben.

  Caroline

  • Caroline, bedankt voor je melding. De komeet zal het niet zijn geweest, want die was op dat tijdstip niet ten zien in Nederland en je hebt daar minstens een verrekijker voor nodig, voor 252P/LINEAR in ieder geval, de komeet P/2016 BA14 PanSTARRS is nog zwakker, daar heb je een flinke telescoop voor nodig. Ik kreeg wel van een andere lezer – Remco Haring – een melding dat hij rond 00.02 uur vannacht een lichtspoor zag, die ook groen was. Ik vermoed dat jullie allebei een vuurbol hebben gezien. Meer lezers die toen iets hebben gezien? [Update] Op Twitter zie ik meerdere meldingen staan, dus ik heb er zojuist een blog aan gewijd: https://www.astroblogs.nl/2016/03/26/vannacht-heldere-groene-vuurbol-te-zien-geweest-boven-nederland/

Speak Your Mind

*