27 juni 2019

Sterrenkundigen hebben voor ‘t eerst de compagnon gezien van een type Ia supernova

2016-07

Sterrenkundigen zijn er voor het eerst in geslaagd om een ‘compagnon’ te zien van een type Ia supernova. Dergelijke supernovae ontstaan als een compacte witte dwerg – een ster van pakweg de massa van de zon gepropt in een bol van pakweg de omvang van de aarde – massa krijgt aangeleverd van een compagnon-ster en dan op een gegeven moment zwaarder wordt dan de kritische massa van de ‘Chandrasekhar-Limiet’ en dan een thermonucleaire uitbarsting ondergaat. Over die compagnon wordt al jaren gedebatteerd door sterrenkundigen, want de ware identiteit ervan is nooit duidelijk geweest – is ‘t een gewone ster, is ‘t een andere witte dwerg, is ‘t een rode reuzenster? Nu blijkt dat de supernova genaamd

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.