25 mei 2024

Japanse röntgensatelliet Hitomi (Astro-H) lijkt serieus in de problemen

Voorstelling van Hitomi, de Japanse röntgensatelliet. Credit: JAXA

De op 17 februari gelanceerde Japanse röntgensatelliet Hitomi (Japans voor ‘oogpupil’, aanvankelijk heette ‘ie Astro-H) lijkt sinds zaterdag 26 maart serieus in de problemen te zijn geraakt. Om 16.40 uur Japanse tijd moest de operationele fase ingaan, maar vanaf dat moment viel de communicatie met de satelliet weg. Bovendien was er op hetzelfde moment een verandering van de baanperiode van de Hitomi, zoals te zien valt aan de afbeelding in deze tweet.

Ook komen er meldingen op Twitter dat met de radar vijf fragmenten zijn gezien, die zich in de buurt van de satelliet bevinden. Geen communicatie, een plotseling veranderende baanperiode, fragmenten op de radar – het ziet er niet goed uit. De Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) is momenteel druk bezig om te kijken wat er precies aan de hand is. Als we meer nieuws hebben melden we ’t hier. Bron: JAXA.

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Kan die ontplofte laatste trap van de Exo-Mars missie er iets mee te maken hebben? Brokstukken terecht gekomen in de baan van deze Japanse satelliet?

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. De Hitomi bevond zich op 580 km hoogte boven de aarde. Ik lees hier dat de Breeze-M klom van een hoogte van 26.000 km tot 47.000 km boven de aarde, véél hoger dus dan waar de Hitomi zich bevond: http://russianspaceweb.com/exomars2016-eop.html

 3. Ter aanvulling: hier de melding dat vijf fragmenten van de Hitomi afkomstig zijn. In de tweet is ook nog sprake van een andere satelliet die een dag later (vandaag) gefragmenteerd is, in 21 stukken welgeteld. De twee zouden niets met elkaar te maken hebben.

 4. Zou afbrokkelend puin van de twee meteoren hier iets mee te maken kunnen hebben?

 5. De communicatie met Hitomi viel weg vrijwel op hetzelfde moment dat de instrumenten werden aangezet om de operationele fase in te laten gaan. Het lijkt er dus sterk op dat de satelliet niet werd geraakt door iets van buiten, maar gewoon door iets interns vrijwel direct kapot ging. Er zit koelapparatuur om de instrumenten tot zeer lage temperatuur te koelen. Wellicht dat daar iets fout mee ging.

 6. Martin Schoenmaker zegt

  Het ziet er naar uit dat het observatorium aan het tuimelen is… Dat is niet zo’n best voorteken.

  Bron: http://phenomena.nationalgeographic.com/2016/03/28/video-shows-troubled-japanese-spacecraft-tumbling-in-orbit/

 7. Martin Schoenmaker zegt

  Er is onverwacht toch contact met Hitomi geweest: https://www.newscientist.com/article/2082518-lost-japanese-satellite-hitomi-shows-unexpected-signs-of-life/

  Problemen zijn nog niet over, maar de satelliet heeft nog een kans om ‘gered’ te worden, zo lijkt het

Speak Your Mind

*