9 december 2019

Herschel onthult een lint van toekomstige sterren

herschel gas filament

De Melkweg is gevuld met wolken van gas en stof, die onder de juiste omstandigheden kunnen samentrekken tot een nieuwe generatie van sterren en planeten. Dankzij infrarood-observatoria, zoals ESA’s Herschel Space Observatory, kunnen we door die wolken heen turen en achterhalen wat er binnen die wolken gebeurd.

Opvallend genoeg kijken astronomen naar de koudste plekken in de Melkweg om te achterhalen waar nieuwe sterren geboren zullen worden. Dat komt doordat het gas dat door sterren tot ontbranding wordt gebracht eerst moet samentrekken. Dat betekent dat het gas koud en langzaam moet zijn, zodat het de zwaartekracht niet kan weerstaan.

Naast gas bevatten die kosmische wolken ook stof, met een temperatuur van slechts 10 tot 20 graden boven het absolute minpunt. Dat stof is daarom onzichtbaar op optische golflengten, maar gezien door de infrarode ogen van Herschel kan dit stof w

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.