18 mei 2021

Jupiter is “zojuist” door iets geraakt

jupiter impact

Eerder deze maand is een groot object in botsing gekomen met de planeet Jupiter, zo blijkt uit waarnemingen die verricht zijn door verschillende amateur-astronomen. Hoewel het eruit zag als een klein lichtflitsje, moet het in werkelijkheid een gigantische explosie zijn geweest, vermoedelijk veroorzaakt doordat een komeet of een planeto

Comments

 1. Zonder meer spectaculair. Inslagen Shoemaker-Levy zelf waargenomen in 1994 met een eenvoudige Newton kijker. Helaas heb ik die van 17 maart gemist, maar misschien kunnen we nog littekens zien net als in 1994 ?

 2. Monique zegt

  Mijn eerste indruk is dat het eerder lijkt los te komen vanaf Jupiter. Is goed te zien in de vertraging.
  De oprisping van Jupiter (gasboertje)

  • ja daar lijkt het inderdaad op,

   maar als je een druppel in een glas water laat vallen komt er ook een hoop “omhoog gevallen” , dus het lijkt plausibel.

   eigenlijk net zo als op Ceres en dat ophoeste brok ijs, waarvan in het 2e topic over Ceres de video heel duidelijk de “schep” laat zien die links naast het gat nu wel in volle glorie te bewonderen valt.
   https://www.astroblogs.nl/2016/03/22/dawns-hoge-resolutiefotos-van-de-witte-vlekken-de-occator-krater-op-ceres-zijn-binnen/ (zie video)
   https://www.astroblogs.nl/2016/03/07/dawn-een-jaar-baan-om-ceres-komt-met-detailfoto-van-ahuna-mons/
   (zie commentaar Monique en Henk)

   • Monique zegt

    Henk, dat van die druppel in een glas water snap ik. Maar dan zie je die druppel in de vertraging wel eerst ergens vandaan komen.

    Als je het beeld van het eerste filmpje (Asteroid impact on Jupiter) vastzet op 0:23 en vervolgens per seconde verder gaat tot 0:25 Wat zie je dan? Ik zie het object nergens vandaan komen.
    In die paar seconden neem ik een uitbarsting waar (Co’s omschrijving “burrrppp”)
    Ook bij de tweede video zie ik geen botsing.

    De gaslek op Jupiter (je moet daar ook niet met lucifers of aanstekers spelen) Smiley

    • Enceladus zegt

     Het object zou van de ‘achterkant’ van Jupiter kunnen komen Monique. Dan is het hele traject tot aan de inslag eenvoudigweg niet te zien.

     groet,
     Gert (Enceladus)

     • Monique zegt

      Dat is helemaal waar Gert. Konden we het het maar van de andere kant bekijken hè? Inslag of uitbarsting, boffen wij even dat de lichtflits aan de zijkant zichtbaar was. Dat is een feit.

     • het zou ook nog zo kunnen zijn ( hoewel ik daar geen kijkervaring mee heb ) dat het object zo klein en donker was dat het geen reflexie op kon vangen, anders dan de maantjes en Jupiter zelf.

     • Monique zegt

      Oei Henk…dat klinkt “spooky” Smiley

 3. Co van Driel zegt

  Je bedoelt “burrrppp” en geef die boer een stoel. Hahaha

 4. Martin Schoenmaker zegt

  De theorie dat de flits vanuit het binnenste van Jupiter komt, kunnen we denk ik wel afschrijven. Het is veel aannemelijker dat er een rotsblok is opgebrand in de Jupiter-atmosfeer. Een steentje ter grote van een 10 a 100 meter is niet te zien op beelden geschoten met een camera vanaf aarde.

  De maantjes die je aan de rechterzijde van de planeet ziet (de kant van de impact) zijn Io (onder) en Ganymedes (boven). De gebruikte telescoop laat deze – toch flinke manen – zien als vlekjes.

  Een ‘steentje’ van 1 kilometer doorsnede is 3600 keer kleiner dan het kleinste van de twee maantjes. Die zou al niet zichtbaar zijn. Een steentje van 100 meter al helemaal niet.

  Bron: https://borntoscience.files.wordpress.com/2014/01/size-comparison.jpg

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: