Site pictogram Astroblogs

Jupiter is “zojuist” door iets geraakt

jupiter 18 september 2010 23.24uur

Eerder deze maand is een groot object in botsing gekomen met de planeet Jupiter, zo blijkt uit waarnemingen die verricht zijn door verschillende amateur-astronomen. Hoewel het eruit zag als een klein lichtflitsje, moet het in werkelijkheid een gigantische explosie zijn geweest, vermoedelijk veroorzaakt doordat een komeet of een planetoïde de dampkring van Jupiter is binnengevlogen. Hoewel de botsing op 17 maart heeft plaatsgehad, is het gisteren pas bekend gemaakt op verschillende internationale sterrenkundesites.

Asteroid impact on Jupiter?

Een Australische amateur-astronoom heeft de onverwachte gebeurtenis gezien door zijn 20-cm telescoop, maar dat zou een visueel artefact kunnen zijn geweest. De gebeurtenis werd op hetzelfde moment echter gespot door een 28-centimeter telescoop op Ierland, waarmee de inslag bevestigd is. De komeet of planetoïde moet vrij klein zijn geweest, wellicht slechts tien tot honderd meter in diameter. Jupiter is echter een monsterlijke planeet met een gigantische massa, zodat het object flink moet zijn versneld door de zwaartekracht. Als gevolg hiervan is bij de inslag een gigantische hoeveelheid kinetische energie vrijgekomen.

Jupiter Impact March 17th 2016

De bekende sterrenkundige Phil Plait zegt hierover het volgende:

Gemiddeld gezien zal een object dat in botsing komt met Jupiter, dit met een vijf keer hogere snelheid doen dan als het de aarde zou raken. Dat betekent dat de inslagenergie wel 25 keer hoger moet zijn! De planetoïde die in 2013 boven Tsjeljabinsk explodeerde was zo’n 19 meter in doorsnede en ontplofte met een energie van 500.000 ton TNT.Vermenigvuldig dit met 25 en je kunt zien dat zelfs de inslag van een klein object op Jupiter vanaf de aarde zichtbaar kan zijn. Bij een dergelijke snelheid is het raken van de dampkring vergelijkbaar met het botsen op een betonnen muur. Veel mensen snappen niet goed hoe een planetoïde kan ontploffen door iets simpels als “lucht” en dat is begrijpelijk. Echter, als een object met zo’n snelheid door een dampkring vliegt, is de luchtdruk die erop wordt uitgeoefend belachelijk groot. De lucht en de rots worden verhit, waardoor de rots uiteenvalt in kleinere rotsen, die ook weer verhit worden en uiteenvallen, enzovoort. Je krijgt zo een soort kettingreactie, waarbij de bewegingsenergie in slechts een seconde of twee wordt uitgestoten.

Het resultaat was, volgens Phil Plait, “a very, very big bang“. Dit is overigens niet de eerste keer dat we iets zien inslaan op Jupiter. In 1994 werd de planeet geraakt door fragmenten van de komeet Shoemaker-Levy 9 en ook in 2010 en 2012 was het raak. Volgens Plait wordt de gasplaneet jaarlijks één keer geraakt door iets dat groot genoeg is om vanaf de aarde zichtbaar te zijn. Bron: Gizmodo

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten