27 januari 2023

Jongste supernova in de Melkweg is veroorzaakt door een sterrenbotsing

Credit: X-ray NASA/CXC/CfA/S.Chakraborti et al.

Wetenschappers hebben gebruik gemaakt van de röntgenogen van Chandra om het jongste supernovarestant van de Melkweg te analyseren, geholpen door de radio-ogen van de VLA. De leeftijd van het supernovarestant wordt geschat op 110 jaar, maar waarom hebben we destijds niets gezien? Helaas voor ons, is de supernova “afgegaan” in zeer stoffig gedeelte van de Melkweg, waardoor het meeste licht geblokkeerd werd.De supernova in kwestie, die G1.9+0.3 is gedoopt, was van het type Ia. Dit zijn restanten van zonachtige sterren, zogenaamde witte dwergen, die ontploffen en hierbij compleet aan stukken gescheurd worden. Maar eigenlijk hoort een witte dwerg helemaal niet te ontploffen, dus waar komt de explosie dan vandaan?Er zijn twee belangrijke theorieën: volgens de eerste theorie zal een witte dwerg materiaal overhevelen van een begeleider, totdat de kritische massa bereikt wordt en alles “boem” zegt. Volgens de tweede theorie knallen twee witte dwergen bovenop elkaar, waarbij eveneens de kritische massa bereikt wordt en alles “boem” zegt. Okee, welke van die modellen is steekhoudend bij G1.9+0.3?Uit de waarnemingen die verricht zijn door Chandra en de VLA is gebleken dat de helderheid van de röntgen- en radio-emissie een curve vertoont die overeenkomt met de theoretische voorspelling van twee botsende witte dwergen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat alle type Ia supernovae zo ontstaan, maar bij G1.9+0.3 is het oordeel duidelijk. Bron: Chandra.

Share

Comments

  1. Het is wel grappig dat de eerste theorie (een Witte Dwerg die langzaam van een begeleider snoept) ook kortgeleden voor het eerst echt is waargenomen. Ik “schrok” er wel een beetje van dat het tot voor kort een theorie was, al 50 jaar lang, zonder bevestiging uit waarnemingen. Bij cursussen brengen ze het alsof het een lang en breed bevestigde theorie zou zijn.

    “We think that Type Ia supernovae come from exploding white dwarfs with a binary companion,” said Howie Marion of The University of Texas at Austin (UT Austin), the study’s lead author. “The theory goes back 50 years or so, but there hasn’t been any concrete evidence for a companion star before now”

    Artikel; https://www.cfa.harvard.edu/news/2016-07

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: